Διαδηλώσεις περιμένουν τον Πάπα στην Ισπανία

Διαδηλώσεις περιμένουν τον Πάπα στην Ισπανία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εντυπωσιακή υποδοχή αλλά και διαδηλώσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρωμαιοκαθολικής Νεολαίας. Επί ποδός πολέμου βρίσκονται ήδη οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» που καταγγέλλουν τα υψηλά έξοδα της επίσκεψης σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας, αλλά και τις εταιρικές χορηγίες επιχειρήσεων που θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν οφέλη από την επίσκεψη του Πάπα.

Ακόμα και οι Ισπανοί ιερωμένοι κατακεραύνωσαν την αλόγιστη σπατάλη της παπικής επίσκεψης σε περίοδο κρίσης και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ιερέας Εβαρίστο Βιλάρ, οι ιερείς θα διαδηλώσουν σήμερα το βράδυ, λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη του Πάπα, καθώς πιστεύουν ότι «μια τέτοια εκδήλωση δεν έχει θέση σε μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους». Είναι ενδεικτικό ότι προκάλεσε αγανάκτηση η μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους πιστούς που επισκέπτονται την πόλη προκειμένου να δουν τον Πάπα Βενέδικτο, τη στιγμή που οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό και των ΜΜΜ που αγγίζουν το 50%. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ, βέβαια, λένε ότι οι προσκυνητές θα καλύψουν μόνοι τα έξοδά τους και επιμένουν ότι η εκδήλωση θα φέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά.

Εκτός από τους αγανακτισμένους για τη σπατάλη της επίσκεψης, στις διαδηλώσεις θα συμμετάσχουν οργανώσεις ομοφυλοφίλων και υποστηρικτών του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση. Στο παρελθόν τα δύο αυτά θέματα αποτέλεσαν σημεία σύγκρουσης του Βατικανού με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο.

Η Ισπανία υπήρξε η τρίτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2005. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική νομοθεσία, τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, γεγονός που αποτέλεσε «λάδι στη φωτιά» για το Βατικανό. Οταν τον Νοέμβριο του 2010 ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη για τον καθαγιασμό του καθεδρικού ναού της Σαγράδα Φαμίλια, χιλιάδες ζεύγη ομοφύλων συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό και διαμαρτυρήθηκαν ανταλλάσσοντας παθιασμένα φιλιά.

Παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις για το φεστιβάλ της νεολαίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στη Μαδρίτη θα συγκλίνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα από 193 χώρες. Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένονταν χθες στην πλατεία Θιμπέλες για τη λειτουργία, στην οποία θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης Αντόνιο Μαρία Ρούκο Βαρέλα σημαίνοντας την έναρξη του εξαήμερου φεστιβάλ. Ηδη από νωρίς το πρωί είχε στηθεί στην πλατεία μια πελώρια ολόλευκη σκηνή διακοσμημένη με την εικόνα της Παναγίας και του Ιησού. Το πρόγραμμα της συνάντησης νεολαίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με κορύφωση το πρωί της Κυριακής, όταν ο Ποντίφικας θα χοροστατήσει στην κυριακάτικη λειτουργία στην αεροπορική βάση Κουάτρο Βιέντος. Ηδη έχει κατασκευασθεί η ολόλευκη Αγία Τράπεζα, μήκους 200 μέτρων, σε μια κυματιστή σκηνή μήκους 600 μέτρων. Μια χρυσή ομπρέλα σε σχήμα δέντρου θα προστατεύσει τον Πάπα Βενέδικτο από τον καυτό ισπανικό ήλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή