Ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας

Ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στον απόηχο του κύματος βίας που σάρωσε την περασμένη εβδομάδα τη Βρετανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών προσανατολίζεται στην ουσιαστική ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να απορρίψει το αίτημα του συνδικάτου των αστυνομικών για αναθεώρηση των περικοπών ύψους 20% στον προϋπολογισμό των σωμάτων ασφαλείας, φέρεται να επήλθε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση των αιτίων πίσω από τις ταραχές. Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία επήλθε κατόπιν διαμεσολάβησης του πρόεδρου της κυβέρνησης και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Νικ Κλεγκ.

Στο μεταξύ, τα δικαστήρια της χώρας έχουν γίνει αποδέκτες σύστασης από πλευράς της κυβέρνησης να αγνοούν τις «συνηθισμένες κατευθυντήριες για την επιβολή ποινών» για όλες τις περιπτώσεις καταδικασθέντων για εμπλοκή στις ταραχές.

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκεπτόταν το Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου προκειμένου να συναντηθεί, δίχως την παρουσία δημοσιογράφων, με τα θύματα των βιαιοτήτων της περασμένης εβδομάδας, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έκανε λόγο περί ανάγκης διεύρυνσης των εξουσιών της αστυνομίας. «Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παραχώρησης στην αστυνομία του δικαιώματος επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε η κ. Μέι. Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των περικοπών στον προϋπολογισμό της αστυνομίας.

Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της προέδρου του δικαστηρίου του Κάμπεργουελ Γκριν, Νοβέλο Νοάντες, η οποία ισχυρίστηκε πως έλαβε «κυβερνητική οδηγία» για την επιβολή ποινών κράτησης σ’ οποιονδήποτε καταδικάζεται για συμμετοχή στις ταραχές. Χθες, ωστόσο, η δικαστής Νοάντες ανακάλεσε διευκρινίζοντας ότι έγινε αποδέκτης «σύστασης» από ανώτατο κυβερνητικό υπάλληλο. Οι ποινές, πάντως, που έχουν επιβληθεί σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πράγματι βαρύτατες. Ενας 23χρονος φοιτητής από το Μπρίξτον του Λονδίνου π.χ. καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση, για την κλοπή μπουκαλιών νερού από σούπερ μάρκετ συνολικής αξίας 5 ευρώ. Χθες δε, οι βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για τη δολοφονία του 68χρονου Ρίτσαρντ Μάνινγκ Μπάουις σ’ έναν 16χρονο. Ο Μπάουις είχε τραυματιστεί θανάσιμα με αιχμηρό αντικείμενο κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Ιλινγκ του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Νικ Κλεγκ, τήρησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, αποστάσεις από την άποψη του κ. Κάμερον πως οι ταραχές αποτελούν αποκλειστικό παράγωγο της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας και δεν σχετίζονται με τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα. «Τα κόμματα έχουν την τάση να καταφεύγουν σε τυποποιημένες θέσεις όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, με τη μια πλευρά να κάνει πάντα λόγο για κατάρρευση των ηθών και την άλλη να θεωρεί ότι ευθύνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε ο κ. Κλεγκ. Χάρη στη διαμεσολάβηση του ιδίου, θα συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή για τα αίτια των ταραχών. Η επιτροπή θα αποτελείται όχι από δικαστικούς, αλλά από ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων και θύματα των ταραχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή