Καταιγισμός πυρών στη Συρία

Καταιγισμός πυρών στη Συρία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, ο συριακός στρατός συνέχισε χθες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα να βάλλει με όλμους και πυρά πυροβολικού σε βάρος πυκνοκατοικημένων περιοχών στη Λατάκεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη συνοικία Αλ Ραμέλ δέχεται καταιγισμό πυρών από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην παραθαλάσσια πόλη έχει ξεπεράσει τους 35. Η Λατάκεια είναι το τέταρτο μεγάλο αστικό κέντρο της Συρίας, μετά τη Χάμα, την Ντέιρ αλ Ζορ και την Ντεράα, στην οποία επιτίθενται σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα οι δυνάμεις του προέδρου της χώρας, Μπασάρ Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν προειδοποιούσε τη Δύση και δη τις ΗΠΑ να μη διανοηθούν να παρέμβουν στη Συρία. «Οσα συμβαίνουν εκεί αποτελούν εσωτερική υπόθεση και δεν αιτιολογούν την παραμικρή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Διαδοχικές ριπές πολυβόλων όπλων και ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από τα προάστια Αλ Ραμέλ και Αλ Σαάμπ», ανέφερε χθες κάτοικος της Λατάκειας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Την ίδια στιγμή, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωνε ότι περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λατάκειας έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ώρες τις εστίες τους. «Εχουμε ζητήσει από τις συριακές αρχές να μας επιτρέψουν την πρόσβαση στον καταυλισμό προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της UNWRA στη Ραμάλα, Κρις Γκάνες. «Στην πόλη ζουν περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες», πρόσθεσε ο ίδιος. Η επίθεση στην Αλ Ραμέλ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία διά στόματος του γενικού της γραμματέα, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από την πλευρά της, η Ενωση για τον Συντονισμό της Συριακής Επανάστασης ανακοίνωσε πως μόνο χθες έπεσαν νεκροί από τα πυρά του συριακού στρατού στη Λατάκεια έξι πολίτες, ενώ άλλες οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι η πόλη βάλλεται και από θαλάσσης.

Στον αντίποδα, ωστόσο, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, SANA, έσπευσε να διαψεύσει ότι φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν στις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στη Λατάκεια. «Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια καταδίωξης τρομοκρατών», ανέφερε το συριακό πρακτορείο. «Οι ένοπλοι αυτοί κατατρομοκρατούσαν τους πολίτες, πυροβολώντας με αυτόματα όπλα πίσω από οδοφράγματα και πετώντας χειροβομβίδες από τις οροφές των κτιρίων», καταλήγει η αναφορά του SΑΝΑ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου κάλεσε εκ νέου τη Δαμασκό να διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εις βάρος πολιτών. «Για τελευταία φορά λέμε στις συριακές αρχές ότι πρώτα απ’ όλα απαιτούμε τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα δε με το CNN Turk, η Αγκυρα προτίθεται να δημιουργήσει «ουδέτερη ζώνη» στα σύνορα με τη Συρία. Τούρκοι αξιωματούχοι, πάντως, δήλωναν χθες άγνοια όσον αφορά τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή