Ο μυστικός πόλεμος της Σανέλ

Ο μυστικός πόλεμος της Σανέλ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά της παραμένει συνώνυμο με τη γυναικεία κομψότητα. Ακόμα και σήμερα -σαράντα χρόνια από τον θάνατό της- η πολυδιάστατη ζωή της βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο λόγος, για την Κοκό Σανέλ, τη μεγάλη κυρία της γαλλικής υψηλής ραπτικής, η οποία δημιούργησε τον διαχρονικό τύπο της κομψής γυναίκας.

Σύμφωνα με την τελευταία βιογραφία της, η θρυλική Κοκό υπήρξε και κατάσκοπος των ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε και ερωτική σχέση με έναν αξιωματικό των ναζί.

Το νέο βιβλίο υπογράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Χαλ Βον ο οποίος επικαλείται στοιχεία που συνέλεξε από τα γαλλικά, γερμανικά και αμερικανικά αρχεία της εποχής.

Με κωδικό F-7124

Το έργο που τιτλοφορείται «Στο κρεβάτι με τον εχθρό: Ο μυστικός πόλεμος της Κοκό Σανέλ», αναφέρει ότι η «μητέρα του στυλ, Σανέλ», στρατολογήθηκε από τους ναζί λίγο μετά την κατάληψη της Γαλλίας σε ηλικία 57 ετών και έλαβε τον κωδικό F-7124. Αποστολή της, η στρατολόγηση νέων κατασκόπων. Για αυτό τον λόγο ταξίδεψε τον Αύγουστο του 1941 στην Ισπανία με τον συμπατριώτη της -και πράκτορα της Γκεστάπο- βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν. Η Κοκό ήλπιζε ότι με τη δράση της θα κατάφερνε την απελευθέρωση του ανιψιού της Αντρέ από το ναζιστικό στρατόπεδο στο οποίο εκρατείτο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής γνώρισε τον βαρώνο Χανς Γκίντερ φον Ντινκλάτζ, πράκτορα των ναζί και αξιωματικό του γερμανικού στρατού, ο οποίος γίνεται σύντροφός της για πολλά χρόνια.

Οι γνωριμίες της και κυρίως η φιλία της με τον Ντε Βοφρελάν άνοιξαν στην Κοκό τις θύρες του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Ritz των Παρισίων, που τελικώς έγινε σπίτι της για περισσότερα από 37 χρόνια. Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, η Κοκό Σανέλ συνελήφθη, αλλά η προσωπική παρέμβαση του Ουίνστον Τσώρτσιλ -προσωπικού της φίλου- ήταν αρκετή για να αφεθεί ελεύθερη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα, οι οικονομικές απολαβές της μεγάλης κυρίας της υψηλής ραπτικής από τις δοσοληψίες της με τους ναζί ήταν σημαντικές, ενώ με τις γνωριμίες της προσπάθησε να προωθήσει και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και ειδικότερα να εξασφαλίσει τον έλεγχο του αρώματος Chanel. Η ίδια ουδέποτε παραδέχθηκε ότι είχε αναπτύξει την παραμικρή σχέση με το κατοχικό καθεστώς.

Αλλες δύο βιογραφίες

Εκτός από το «Στο κρεβάτι με τον εχθρό», άλλες δύο βιογραφίες της Κοκό πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για το «Κοκό Σανέλ: Μία ιδιωτική ζωή» της Λίζας Τσάνεϊ (εκδόσεις Viking) και το «Σανέλ» που υπογράφει μεταξύ άλλων και η κόρη του ανιψιού της, Γκαμπριέλ Παλάς Λαμπρουνί (εκδόσεις Rizzoli).

Η βιογραφία της Τσάνεϊ παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία για τη σκοτεινή πλευρά της Κοκό, τη χρήση οπιούχων, την αμφισεξουαλικότητά της αλλά και την άστατη ερωτική της ζωή. Η ίδια πίστευε ότι ήταν ένα «ακίνδυνο ηρεμιστικό». Το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, στηρίζεται σε επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, όπως εξάλλου και σε διάφορα έγγραφα που βρέθηκαν στα ελβετικά ομοσπονδιακά αρχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή