Σχέδιο Μέρκελ – Σαρκοζί για την κρίση

Σχέδιο Μέρκελ – Σαρκοζί για την κρίση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα προς την κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη έκαναν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, με τη χθεσινή συμφωνία τους η οποία είχε αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Μέρκελ και Σαρκοζί, που συναντήθηκαν εκτάκτως στο Παρίσι, συμφώνησαν τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συμφώνησαν επίσης να προτείνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν νέο, ενιαίο φόρο, για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων στις χώρες τους. Οι δύο ηγέτες απέκλεισαν «επί του παρόντος» την έκδοση ευρωομολόγου, προτού, όπως είπαν, ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Επιπλέον απέκλεισαν για την ώρα και την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).

Συντασσόμενος με τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως έχει ακριβώς την ίδια θέση μαζί της στο θέμα του ευρωομολόγου. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «είναι δυνατόν να φανταστούμε στο μέλλον ένα ευρωομόλογο», αλλά όχι προτού να έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για τον περιορισμό των δαπανών και του χρέους. Επικαλούμενος αυτή την ανάγκη, ο Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε την πρώτη εκ των κοινών προτάσεων των δύο ηγετών για δημιουργία μιας «πραγματικής οικονομικής κυβέρνησης» της Ευρωζώνης, αποτελούμενης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντώνται δύο φορές τον χρόνο -ή και συχνότερα αν κριθεί αναγκαίο- και θα εκλέξουν πρόεδρο της Ευρωζώνης με θητεία δυόμισι ετών. Βασική κοινή πρόταση των δύο ηγετών είναι να ενσωματωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012 στο Σύνταγμα όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ένας στόχος για ισοσκελισμό των προϋπολογισμών, κάτι που ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε «χρυσό κανόνα» για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, από κοινού με την κ. Μέρκελ αποφάσισαν να παρουσιάσουν τον Σεπτέμβριο τις προτάσεις των χωρών τους για έναν νέο, ενιαίο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση να προωθήσουν την εναρμόνιση της φορολογίας γαλλικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Ταυτιζόμενος και πάλι με τη γερμανική θέση, τόνισε πως προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για να αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF, τονίζοντας ότι τα κεφάλαιά του δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί. Προκάλεσε, έτσι, άνοδο στις τιμές των γερμανικών ομολόγων, που νωρίτερα είχαν υποχωρήσει όσο εντεινόταν η φημολογία πως εξετάζεται η έκδοση ευρωομολόγου. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησαν τις τελευταίες ημέρες Ισπανία και Ιταλία υπό την πίεση των αγορών και να τα χαρακτηρίσει «σημαντικές αποφάσεις για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης». Στη συνέχεια, προετοίμασε τους Γάλλους πως επίκεινται νέα μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα. Λίγο πριν, το γαλλικό χρηματιστήριο είχε κλείσει με ελαφρά πτώση, αντανακλώντας την αγωνία της χώρας, που τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο, επανέλαβε την πάγια θέση της πως το ευρωομόλογο ούτε είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή ούτε θα αποτελούσε τη λύση της κρίσης χρέους. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή οι δύο ηγέτες «προτείνουν τα μέσα με τα οποία μπορούμε να λύσουμε την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη», ενώ δεν απέκλεισε αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας στο μέλλον, αν χρειαστεί. Εσπευσε, άλλωστε, να διευκρινίσει πως οι ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις δεν θα αποβούν εις βάρος ούτε των γερμανικών ούτε των γαλλικών επιχειρήσεων.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης χαιρέτισαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που επέλεξε να εστιάσει στη θετική όψη του μηνύματος των δύο ηγετών. Πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε μεταφέρει στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και έκδοσης ευρωομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή