ΚΟΣΜΟΣ

Τα θωρακισμένα λεωφορεία του Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η περιοδεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της πολυμελούς συνοδείας του σε τρεις πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ γίνεται χάρη σε δύο τεράστια θωρακισμένα λεωφορεία, μαύρου χρώματος, τα οποία αγόρασε πρόσφατα η μυστική υπηρεσία, αρμόδια για τη φύλαξη του προέδρου και των μελών της κυβέρνησης.

Τα εντυπωσιακά οχήματα αγοράσθηκαν αντί 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων -το ένα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου- για να μεταφέρουν με απόλυτη ασφάλεια την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τις οικογένειές τους. Τα ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία θα αξιοποιηθούν επίσης για τη μεταφορά του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, αφού αυτός επιλεγεί από το συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο του 2012 στην Τάμπα της Φλόριντα. Τα λεωφορεία αγοράστηκαν από τη «βιοτεχνία» κατασκευής λεωφορείων επί παραγγελία της Hemphill Brothers του Τενεσί, η οποία πουλά επίσης μεταχειρισμένα οχήματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μυστική υπηρεσία προσθέτει λεωφορείο στον στόλο των οχημάτων της, ο οποίος περιλαμβάνει τη γνωστή σε όλους προεδρική λιμουζίνα με προσωνύμιο «Το Θηρίο». Η μυστική υπηρεσία αγόρασε τα δύο λεωφορεία ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για το 2012, ενώ συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν τα μεγάλα οχήματα.

Στο παρελθόν, η μυστική υπηρεσία ενοικίαζε λεωφορεία, προσθέτοντας σε αυτά θωράκιση και προηγμένα τηλεπικοινωνιακά μέσα. Η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα δαπανηρή, κοστίζοντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια μηνιαίως για την εγκατάσταση και απεγκατάσταση των συστημάτων αυτών στα ενοικιαζόμενα λεωφορεία.

Παρότι η μυστική υπηρεσία χαρακτηρίζει τη θωράκιση και τον εξοπλισμό των λεωφορείων απόρρητα θέματα, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά διαθέτουν μέχρι και αντιαεροπορικά συστήματα και βαρύ οπλισμό.