«Οχι» Τελ Αβίβ σε συγγνώμη προς Αγκυρα

«Οχι» Τελ Αβίβ σε συγγνώμη προς Αγκυρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανένδοτο στην αρχική του απόφαση, να μη ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Τουρκία για την περυσινή πολύνεκρη επιδρομή στον Στολίσκο της Ελευθερίας, παραμένει το Ισραήλ. Αποκρούοντας, μάλιστα, τις αφόρητες πιέσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως το περιβόητο πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου τούς δικαιώνει. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε χθες να αποκλείσει κάθε πιθανότητα αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αν οι Ισραηλινοί δεν ζητήσουν δημόσια συγγνώμη και δεν καταβάλουν χρηματικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη στους Τούρκους», τόνισε χθες Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τη Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιόθ Αχρονόθ», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε από την περασμένη εβδομάδα ζητήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων με την Αγκυρα. «Οι οξυμένες σχέσεις σας δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική μας έναντι της Συρίας», φέρεται να διεμήνυσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην πλευρά του κ. Νετανιάχου. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της ισραηλινής κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ -γνωστής και ως επιτροπής Πάλμερ- ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπήρξε κατηγορηματικός: «Δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο, διότι γνωρίζουμε πως το πόρισμα μας δικαιώνει». Το πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Ερντογάν έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο διπλωματικών αντιποίνων εις βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που ο κ. Νετανιάχου δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Πέραν της επιπλέον υποβάθμισης της τουρκικής διπλωματικής εκπροσώπησης στο Τελ Αβίβ, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προωθήσει ενεργά την ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο ίδιος τη Λωρίδα της Γάζας.

Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» τον Ιούνιο του 2010. Το πλοίο συμμετείχε σε νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς Λωρίδα της Γάζας. Η επιδρομή έλαβε χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή