Αποκάλεσε προδότη τον Μπερνάνκι και θέλει «επανεκκίνηση»

Αποκάλεσε προδότη τον Μπερνάνκι και θέλει «επανεκκίνηση»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητος από τις δηλώσεις του της Τρίτης, στις οποίες χαρακτήριζε «προδοτική» τη στάση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρέμεινε ο νέος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Πέρι προσέθεσε ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα εξασφάλιζε «δυσάρεστη» υποδοχή στον κ. Μπερνάνκι εάν αυτός επισκεπτόταν το Τέξας.

Η αιφνιδιαστική είσοδος του κ. Πέρι στην αρένα των προκριματικών τροποποίησε το σκηνικό στην αντιπολίτευση.

Σε προεκλογική του εμφάνιση στην πόλη Σίνταρ Ράπιντς της Αϊόβα, ο Πέρι ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αγαπά την Αμερική. «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο», απήντησε ο κυβερνήτης του Τέξας.

Παθιασμένες απαντήσεις

Οι ερωτήσεις που αφορούσαν τον Μιτ Ρόμνεϊ, όμως, ήταν εκείνες που προκαλούσαν τις πιο παθιασμένες απαντήσεις του Πέρι. «Κοιτάξτε το έργο του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και κοιτάξτε το δικό μου στο Τέξας. Δεν εργάσθηκα ποτέ στην Γουόλ Στριτ, δεν εργάσθηκα ως στέλεχος αμοιβαίου κεφαλαίου, όπως ο Ρόμνεϊ στην Bain Capital», είπε ο Πέρι, ανατρέποντας τις επικρίσεις που του απηύθυνε ο Μιτ Ρόμνεϊ για έλλειψη εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανταλλαγή αυτή -με θέμα την πείρα στον ιδιωτικό έναντι του κρατικού τομέα- θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ θα αποτελέσει κριτήριο στην επιλογή του αντιπάλου του προέδρου Ομπάμα το 2012. Το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του Ρικ Πέρι, όπως αυτό εμφανίζεται ζωγραφισμένο στα πλάγια του λεωφορείου του, είναι: «Ας Επανεκκινήσουμε την Αμερική».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε μια τραγική αποτυχία σε ό,τι αφορά την οικονομία», είπε ο Πέρι στην Αϊόβα, για να συνεχίσει: «Τα πράγματα είναι απλά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας και δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στα Οικονομικά για να αντιληφθείς ότι πρέπει να διατηρήσεις χαμηλή φορολογία, να επιβάλεις αξιόπιστο και δίκαιο ρυθμιστικό κλίμα και νομικό σύστημα, το οποίο δεν θα επιτρέπει τη δικομανία».

Η χαλαρή ατμόσφαιρα της εκστρατείας του Πέρι, που μοίραζε αφειδώς χαμόγελα σε κάθε περαστικό, αντιδιαστέλλεται με εκείνη του Ρόμνεϊ, που τηρεί πιο «προεδρική», απόμακρη στάση.

Σε φιλικές συζητήσεις

Ακόμη, όμως, και στις πιο φιλικές συζητήσεις, ο Πέρι φρόντιζε να προσαρμόζει αποσπάσματα των ιδεολογικών του θέσεων και των επιτευγμάτων του, όπως ότι 40% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στο Τέξας. Οταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κυβερνήτη του Τέξας πώς είναι δυνατόν η θεωρία αυτή να ισχύει για όλες τις ΗΠΑ, όταν οι θέσεις εργασίας του Τέξας αφορούν τον ακμάζοντα τομέα της ενέργειας, ο Πέρι απάντησε: «Ελα, παιδί μου. Πρέπει να φορέσεις το οικονομικό σου καπέλο τώρα».

Αν οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούσαν να κερδηθούν μόνο με τα φιλιά σε μωρά και τις θερμές χειραψίες, τότε η μετάβαση από κυβερνήτη σε πρόεδρο θα ήταν απλή υπόθεση για τον Πέρι, που διακρίθηκε και στις δύο παραπάνω δραστηριότητες κατά την περιοδεία του στην Αϊόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή