Δύο δίκες Μλάντιτς θέλουν στη Χάγη

Δύο δίκες Μλάντιτς θέλουν στη Χάγη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Δύο χωριστές δίκες, μία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και μία για την πολιορκία του Σεράγεβο, επιθυμεί η Εισαγγελία της Χάγης να διεξαγάγει εις βάρος του πρώην διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη όπως είναι γνωστό τον περασμένο Μάιο για να εκδοθεί τελικά, μετά τα 16 χρόνια που πέρασε καταζητούμενος, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. «Ο εισαγγελέας προτείνει να διαιρεθεί το κατηγορητήριο σε δύο μέρη και να γίνουν δύο δίκες αντί μιας», δήλωσε η Λιλιάνα Πιτέσα, εκπρόσωπος του επικεφαλής της Εισαγγελίας του ΔΠΔΠΓ. «Εάν εκδικαστεί πρώτα η υπόθεση της Σρεμπρένιτσα θα υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρωθεί μια δίκη και να εκδοθεί μια απόφαση», αναφέρουν οι εισαγγελείς σε δικαστικό έγγραφο με προχθεσινή ημερομηνία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία δέχεται συχνά κριτική για τις χρονοβόρες δίκες που διεξάγει, όπως αυτή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που κράτησε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και διεκόπη με τον θάνατο του κατηγορούμενου το 2006, προτού εκδοθεί η ετυμηγορία.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, 69 ετών, στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων στον πόλεμο της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995, ο οποίος τώρα περιγράφει τον εαυτό του ως «σοβαρά άρρωστο», κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όπως και την πολιορκία του Σεράγεβο, που διήρκεσε 43 μήνες και στοίχισε τη ζωή σε 10.000 άτομα, μεταξύ τους 3.500 παιδιά. Κατά την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει το κατηγορητήριο, δηλώνοντας με την υπεροψία του στρατηγού ο οποίος δεν έχασε ποτέ μάχη ότι είναι αθώος διότι «υπερασπίστηκε τον λαό του». Απέρριψε τις κατηγορίες ως «απεχθείς» και «τερατώδεις», ενώ οι συνήγοροί του εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία του, καθώς ο γιος του κατηγορουμένου βεβαίωνε ότι ο πατέρας του έχει υποστεί ήδη δύο εγκεφαλικά. «Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα ήταν η πλέον απεχθής, υποκινούμενη από εθνικιστικό μίσος, μαζική δολοφονία στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασαν μετά τη σύλληψη οι New York Times. Σε ό, τι αφορά την έκδοση, Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι οι σερβικές αρχές «θα τον είχαν συλλάβει προ καιρού εάν είχαν αντιληφθεί ότι τα οφέλη ενός μεγαλύτερου ανοίγματος προς τη Δύση υπερτερούν της απήχησης του δηλητηριώδους εθνικισμού ορισμένων Σέρβων, οι οποίοι θεωρούν ακόμη τον κ. Μλάντιτς ήρωα».

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει τα στοιχεία της εις βάρος του Ράτκο Μλάντις σε ό, τι αφορά την υπόθεση της Σρεμπρένιτσα, εντός ενός έτους και θα είναι έτοιμη για τη δεύτερη δίκη μόλις η πρώτη ολοκληρωθεί. Δεδομένων των ανησυχιών για την υγεία του κατηγορουμένου και «προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προοπτική απόδοσης δικαιοσύνης στα θύματα», οι εισαγγελείς επιθυμούν να εκδικαστεί πρώτα η υπόθεση της Σρεμπρένιτσα και η δεύτερη δίκη να ασχοληθεί με την πολιορκία του Σεράγεβο, καθώς και με άλλα εγκλήματα πολέμου.

Ο αριθμός των κατηγοριών που βαρύνουν τον Ράτκο Μλάντιτς παραμένει ως έχει, αλλά η δίκη του σε δύο φάσεις είναι ένα «πρακτικό βήμα», που δεν θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, διευκρίνισε η Εισαγγελία. Οι εισαγγελείς ήθελαν αρχικά να δικάσουν τον Μλάντιτς μαζί με τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, αλλά διαχώρισαν και αυτές τις δύο υποθέσεις πριν από την έναρξη της δίκης του Κάρατζιτς τον Οκτώβριο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή