Πλήγμα ΡΚΚ στον τουρκικό στρατό

Πλήγμα ΡΚΚ στον τουρκικό στρατό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προκλητική ενέργεια του ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού στρατού σημειώθηκε χθες, με ενέδρα στον αυτοκινητόδρομο πουσυνδέει το Χάκαρι με την Τσουκούρτζα, κοντά στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ. Επτά στρατιώτες και ένας φρουρός σκοτώθηκαν και 11 στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε σειρά εκρήξεων κατά μήκος της οδού.

Η νέα αυτή επιθετική ενέργεια, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών σε άλλη ενέδρα, εξάντλησε την υπομονή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, που συγκλήθηκε εκτάκτως για τον λιμό στη Σομαλία, απείλησε με αντίποινα την «τρομοκρατική αυτονομιστική οργάνωση», αλλά και όσους «δεν καταφέρνουν να πάρουν τις αποστάσεις τους από το ΡΚΚ». Στο ερώτημα, μάλιστα, εάν η Τουρκία σχεδιάζει διασυνοριακή επιχείρηση, δηλαδή εντός του εδάφους του βορείου Ιράκ, απάντησε: «Από εδώ και εμπρός δεν έχει λόγια, αλλά έργα».

«Μας τελείωσε η υπομονή που επιδείξαμε κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Βρισκόμαστε στο σημείο, όπου τα λόγια είναι περιττά. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την περιοχή -νοτιοανατολική Τουρκία- ούτε τον κόσμο της στο ΡΚΚ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος την περασμένη Κυριακή είχε και πάλι στηλιτεύσει το ΡΚΚ, επειδή εξαπέλυσε επιθέσεις στη διάρκεια του Ραμαζανίου, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, στις 30 Αυγούστου. Την επομένη, ωστόσο, ο πρόεδρος Γκιούλ είπε ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει το τέλος του Ραμαζανίου και ότι έχουν ήδη αρχίσει ενέργειες κατά της τρομοκρατίας. Το ΡΚΚ, που χθες ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δεν φαίνεται να συγκινήθηκε, την ώρα που στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισε η παραφιλολογία για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία ή και στο βόρειο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι η διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος και ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Τουρκία υπήρξε προτεραιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης Ερντογάν. Το «μεγάλο σχέδιο» όμως για τη συνταγματική ρύθμιση του προβλήματος, την προσέγγιση με την ηγεσία του ΡΚΚ και την οριστική εξουδετέρωση της δράσης του στις νοτιοανατολικές επαρχίες μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, δεν είχε συνέχεια, αφενός λόγω εσωτερικών κωλυμάτων, αφετέρου λόγω διάσπασης της ηγεσίας του. Από το κελί του στις φυλακές της Νήσου των Σκύλων, ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλά Οτσαλάν απείλησε πριν από τις εκλογές της 11ης Ιουνίου ότι εάν δεν διευθετηθεί με τρόπο δημοκρατικό το Κουρδικό, θα χυθεί πολύ αίμα. Τον Ιούλιο, ο ίδιος είχε προτείνει μέσω των δικηγόρων του τη συγκρότηση ενός «συμβουλίου ειρήνης» για τον τερματισμό της σύρραξης. Εκτοτε δεν υπήρξε εξέλιξη.

Στο πολιτικό πεδίο, έγινε χθες γνωστό ότι ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) δείχνουν να προσεγγίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του νέου Συντάγματος, το κουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) με 36 ανεξάρτητους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, μάλλον δεν θα μετάσχει στη διαδικασία της εκπόνησης του νέου Συντάγματος. Η εκτίμηση πηγάζει από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ δεν επισκέφθηκε την ηγεσία του κόμματος, όπως έκανε με το CHP και το ΜΗΡ, επικαλούμενος την άρνηση των 36 βουλευτών να ορκιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση έξι υπόδικων συναδέλφων τους.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν θα διευκολύνει κανενός είδους προσέγγιση, τη στιγμή που το ΡΚΚ εντείνει τη δράση του και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή