Αδεια από τη φυλακή για τον απεργό πείνας Ανα Χαζαρέ

Αδεια από τη φυλακή για τον απεργό πείνας Ανα Χαζαρέ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Υποχώρησε χθες η ινδική κυβέρνηση, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής κατά της διαφθοράς και ύστερα από διαδηλώσεις χιλιάδων σε όλη τη χώρα, δίνοντας άδεια στον αυτοαποκαλούμενο «γκαντικό» σταυροφόρο Ανα Χαζαρέ, ώστε αυτός να πραγματοποιήσει δημόσια απεργία πείνας για 15 ημέρες.

Ο Χαζαρέ συνελήφθη την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της διαμαρτυρίας του, που έχει στόχο την επιβολή αυστηρότερων νόμων κατά της διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Η φυλάκιση του 74χρονου ακτιβιστή προκάλεσε, όμως, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ να αλλάξει στάση.

«Είμαστε η νεολαία της Ινδίας. Στηρίζουμε τον Ανα. Εχω ήδη αποκτήσει εμπειρία της διαφθοράς. Στο πανεπιστήμιό μου, φοιτητές έγιναν δεκτοί πληρώνοντας μίζες και παρότι οι βαθμοί τους δεν ήταν οι κατάλληλοι», είπε ο 21χρονος Σουέτα Ντούα, διαδηλωτής έξω από τον χώρο κράτησης του Χαζαρέ. Η είδηση ότι η κυβέρνηση θα διέταζε την αποφυλάκιση του Χαζαρέ προκάλεσε έκρηξη χαράς στο πλήθος, που έστησε αυτοσχέδια εξέδρα για να φιλοξενήσει μουσικούς. Ο Χαζαρέ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα τη νηστεία, καθώς το πάρκο Ράμλιλα Μαϊντάν στο κέντρο του Νέου Δελχί δεν ήταν ακόμη έτοιμο για να υποδεχθεί πλήθη. Η ομάδα του Χαζαρέ δημοσίευσε χθες βίντεο στο Διαδίκτυο, στο οποίο ο Ανα λέει: «Είμαι καλά, μην ανησυχείτε. Είμαι γεμάτος ενέργεια. Θα μείνω απόψε στη φυλακή και αύριο θα βγω να σας συναντήσω όλους και θα μιλήσω σε όσους έφεραν αυτή την επανάσταση στη χώρα». Ιατρική ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς ο Χαζαρέ έχει ήδη αρχίσει την απεργία πείνας από τη φυλακή.

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία, που διοργανώθηκαν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν κλονίσει όχι μόνο το κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Μία από τις σελίδες στήριξης του Χαζαρέ στο Facebook διαθέτει 285.000 μέλη, ενώ άλλη, με τίτλο «Ινδία κατά της Διαφθοράς», αριθμεί περισσότερα από 350.000 μέλη.

Στο μεταξύ, μιμητές φαίνεται να βρήκε ο Χαζαρέ και στο γειτονικό Πακιστάν, όπου ο ακτιβιστής και επιχειρηματίας Τζανγκίρ Αχτάρ σχεδιάζει να ξεκινήσει και αυτός απεργία πείνας, αφού λήξει το Ραμαζάνι, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Αχτάρ θέλει με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για την ενδημική διαφθορά, τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες της χώρας, αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να ψηφίσει νόμο κατά της διαφθοράς. Ο Αχτάρ δηλώνει ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του Ανα Χαζαρέ στην Ινδία, αν και δεν εμπνεύστηκε από αυτήν. «Είχα ανακοινώσει την απεργία πείνας μου πριν από τον Χαζαρέ, αλλά λόγω του ιερού μήνα αναγκάστηκα να την αναβάλω, καθώς τα έθιμά μας δεν μου επιτρέπουν να πιω νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Αχτάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή