Διαστάσεις προσλαμβάνει η διένεξη Μέι – αστυνομίας

Διαστάσεις προσλαμβάνει η διένεξη Μέι – αστυνομίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διαστάσεις προσλαμβάνει η διένεξη μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και των επικεφαλής της αστυνομίας στον απόηχο των αιματηρών ταραχών της περασμένης εβδομάδας. Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, καθώς και ηγετικά στελέχη του κόμματος των Εργατικών, πιέζουν από χθες την κ. Μέι, η οποία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης των κυβερνητικών σχεδίων για περικοπές ύψους 20% στον προϋπολογισμό των σωμάτων ασφαλείας, να τους διευκρινίσει αν το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να καλύψει το κόστος της επιπλέον αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε στις αρχές της εβδομάδας αφήσει να εννοηθεί ότι το επιπλέον κόστος της αστυνόμευσης θα καλυφθεί από το Δημόσιο, πλην όμως, η κ. Μέι διευκρίνισε προχθές ότι κάθε αστυνομικό τμήμα θα πρέπει να καταθέσει αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση. Οι επικεφαλής της αστυνομίας, ωστόσο, υπογράμμιζε χθες ότι όσες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν κάτι παρόμοιο -όπως για παράδειγμα η αστυνόμευση κομματικών συνεδρίων- η κρατική επιχορήγηση δεν κάλυψε το κόστος της αστυνόμευσης στο σύνολό της.

«Θα ήταν απαράδεκτο, δεδομένων και των περικοπών στον προϋπολογισμό της αστυνομίας που ετοιμάζεται, αν το κόστος της επιπλέον αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια των ταραχών δεν καλυφθεί», δήλωσε χθες ο σκιώδης υπουργός Αστυνόμευσης των Εργατικών, Βερνόν Κόκερ. «Μπορεί η υπουργός Εσωτερικών να μας εγγυηθεί πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε. Απαντώντας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε στην εφημερίδα The Guardian πως η κυβέρνηση στηρίζει το έργο της αστυνομίας και ότι το κάθε αστυνομικό τμήμα μπορεί να καταθέσει άμεσα αίτηση έκτακτης επιχορήγησης.

Ενδεικτικά η αστυνομία του Νότιγχαμ υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος της επιπλέον αστυνόμευσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται υπερωρίες και υλικές ζημιές, αγγίζει το 1,2 εκατομμύριο στερλίνες.

Την ίδια στιγμή, η Ενωση Βρετανών Αστυνομικών άσκησε χθες οξεία κριτική στην κ. Μέι για την τοποθέτησή της περί «ανυπαρξίας των επικεφαλής της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των ταραχών, σε αντίθεση με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ενεργό ρόλο». «Η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών είναι αναληθής και έχει προκαλέσει την οργή των αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Βρετανών Αστυνομικών. Ο διοικητής της αστυνομίας των Μίντλαντς, Ντέρεκ Ουέμπλεϊ, μάλιστα, υποστήριξε ότι εκλαμβάνει τα σχόλια της κ. Μέι ως «προσωπική προσβολή» και υπογράμμισε πως «για να είναι κάνεις ορατός και να παράγει έργο δεν είναι απαραίτητο να αναζητεί τη διασημότητα μέσω των μίντια».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της βρετανικής κυβέρνησης και άλλοτε ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ντάνκαν Σμιθ, ισχυρίστηκε πως οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν παρά μια προειδοποίηση και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να αντιμετωπίσουν την «κοινωνική», όπως τη χαρακτήρισε, κρίση. «Αυτή δεν ήταν η μεγάλη κρίση», δήλωσε ο κ. Σμιθ στο περιοδικό Spectator. «Η μεγάλη κρίση έπεται και η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κάνει τα στραβά μάτια», πρόσθεσε με νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή