Ενοπλοι σκότωσαν επτά Ισραηλινούς

Ενοπλοι σκότωσαν επτά Ισραηλινούς

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επτά Ισραηλινούς σκότωσαν χθες ένοπλοι στο νότιο Ισραήλ, σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο στη χερσόνησο του Σινά. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ, οι ένοπλοι εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας και κινήθηκαν εντός αιγυπτιακού εδάφους, προτού εισέλθουν βόρεια του ισραηλινού θέρετρου του Εϊλάτ στον κόλπο της Ακαμπα. «Το περιστατικό ήταν σοβαρό, καθώς Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και απειλήθηκε η εθνική κυριαρχία της χώρας. Το Ισραήλ θα απαντήσει ανάλογα», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ετοιμαζόταν να απευθύνει διάγγελμα στην τηλεόραση για τα γεγονότα.

Χθες το απόγευμα, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στη Ράφα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο έξι Παλαιστινίων. Οι αιγυπτιακές αρχές τόνιζαν χθες ότι θεωρούν απίθανο οι ένοπλοι να εισήλθαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, καθώς οι συνοριακές περίπολοι δεν εντόπισαν κάποια ασυνήθιστη κίνηση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι επιθέσεις κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου 12 ξεκίνησαν όταν «τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου, που κατευθυνόταν προς την πόλη του Εϊλάτ, ενώ έβαλαν και με αντιαρματική ρουκέτα εναντίον άλλου οχήματος. Την ίδια στιγμή, στρατιωτική περίπολος δέχθηκε βομβιστική επίθεση στα σύνορα της χώρας με την Ιορδανία». «Είδα δύο άνδρες με στολή παραλλαγής να πυροβολούν εναντίον μου. Κατάλαβα ότι επιβάτες του λεωφορείου είχαν τραυματιστεί, αλλά συνέχισα να οδηγώ για περίπου ένα χιλιόμετρο, έως ότου βρεθήκαμε εκτός της εμβέλειάς τους, όπου και μπορέσαμε να φροντίσουμε τους τραυματίες», είπε ο οδηγός του λεωφορείου, Μπένι Μπιλμπάσκι. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επτά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, που εκλήθησαν στην περιοχή, εντόπισαν και εξόντωσαν τους δράστες, των οποίων ο αριθμός ήταν επτά σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

«Επρόκειτο για σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα, που σημειώθηκε ταυτόχρονα σε πολλές τοποθεσίες. Αποκαλύπτει δε τη χαλάρωση του αιγυπτιακού ελέγχου στη χερσόνησο του Σινά και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των τρομοκρατών», είπε χθες ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ.

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα αρνήθηκε χθες κάθε συμμετοχή της οργάνωσης στις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι η Χαμάς θα αντεπιτεθεί εάν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ. «Δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Αντίθετα, θα ηγηθούμε της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή», δήλωσε χθες ο Σαλάχ αλ Μπαρνταουίλ, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα.

Το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ, το σέκελ, υποχώρησε χθες σημαντικά έναντι του δολαρίου, ενώ ανάλογη πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η βία στο Σινά φάνηκε, πάντως, να εξυπηρετεί πολιτικά τον Νετανιάχου, καθώς η ηγεσία του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στο Τελ Αβίβ, που διαμαρτύρονται κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης στη χώρα, ανέστειλαν τις προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο διαμαρτυρίες τους, σε ένδειξη σεβασμού για τους νεκρούς.

Την Τρίτη, οι αιγυπτιακές αρχές εξήγγειλαν επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών στη χερσόνησο του Σινά, που οδήγησαν στη σύλληψη τεσσάρων εξτρεμιστών, καθώς προετοιμάζονταν να ανατινάξουν αγωγό πετρελαίου. Το Ισραήλ κατασκευάζει φράκτη ασφαλείας στα σύνορά του με την Αίγυπτο, που έχουν μήκος 180 χλμ. Ελάχιστα τμήματα του φράκτη έχουν, όμως, ολοκληρωθεί.

Φραστικά πυρά Λίμπερμαν κατά Ερντογάν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σφοδρή φραστική επίθεση εξαπέλυσε χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να «υποσκάψει την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός απαιτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση κατά του Στολίσκου για τη Γάζα, που οδήγησε στον θάνατο εννέα Τούρκους ακτιβιστές. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να υποβαθμίσει τη νομιμοποίηση του κράτους του Ισραήλ, απαιτώντας μία συγγνώμη, που θα αποτελούσε παραδοχή ενοχής και θα υπέσκαπτε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα εναντίον επιθέσεων που προέρχονται από τη Γάζα», δήλωσε ο Λίμπερμαν. Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι ουδέποτε θα υπαναχωρήσει από την απαίτησή του αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή