Επτά δισ. ο πληθυσμός της Γης

Επτά δισ. ο πληθυσμός της Γης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πληθυσμός της Γης, σύμφωνα με νέα έκθεση του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών, INED, αναμένεται να φθάσει στα τέλη του τρέχοντος έτους τα επτά δισεκατομμύρια άτομα, με την αύξηση να εστιάζεται στην Αφρική, την ώρα που η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται στις άλλες ηπείρους. Συγκεκριμένα, το INED προβλέπει ότι μέχρι το 2100 ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κατοίκων της Γης στα εννέα με δέκα δισεκατομμύρια άτομα έως τα τέλη του αιώνα. Θα χρειαστούν 14 χρόνια, όπως εκτιμά το INED, για να φθάσουμε τα οκτώ δισεκατομμύρια άτομα, προτού αρχίσει αυτός ο αριθμός να σταθεροποιείται. Η μελέτη περιέλαβε στοιχεία προηγούμενων ερευνών των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και αρκετών άλλων μεγάλων εθνικών ινστιτούτων.

Στη σημερινή εποχή, επτά χώρες του κόσμου στεγάζουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με 1,33 δισ. κατοίκους και ακολουθεί η Ινδία με 1,17 δισ. κατοίκους. Οι άλλες πέντε χώρες, κατά σειρά είναι οι ΗΠΑ (306,8 εκατομμύρια), η Ινδονησία (243,3 εκατ.), η Βραζιλία (191,5 εκατ.), το Πακιστάν (180,8 εκατ.) και η Νιγηρία (162,3 εκατ.). Εως το 2050 εκτιμάται ότι η Ινδία θα έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 1,69 δισ. κατοίκους, ενώ η Κίνα θα ακολουθεί με 1,31 δισ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Νιγηρία (από έβδομη σήμερα), με 433 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Εως το 2100, παρά το έιτζ και τα υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γης θα ζει στην Αφρική. Σήμερα, μόνο ένας στους επτά είναι Αφρικανός. Η πληθυσμιακή αύξηση, παρατηρεί το γαλλικό ινστιτούτο, θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υπό τη Σαχάρα Αφρική, όπου ο αριθμός των κατοίκων θα φθάσει έως το 2100 τα 3,4 δισεκατομμύρια από 600 εκατομμύρια που ήταν το 2000. Στο σύνολο της Μαύρης Ηπείρου, έως τα τέλη του 21ου αιώνα, ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια που ήταν το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισεκατομμύρια. «Είναι μια περιοχή του κόσμου, όπου το ποσοστό των γεννήσεων παραμένει πολύ υψηλό αν και εκεί έχει σημειωθεί μείωση», εξήγησαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε τη μελέτη.

Κάθε μητέρα στον Νίγηρα σήμερα έχει, κατά μέσον όρο, 7 παιδιά, στη Σομαλία 6,4, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 6,1 και στην Μπουρκίνα Φάσο 5,8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή