Η Τουρκία σφυροκόπησε στόχους του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ

Η Τουρκία σφυροκόπησε στόχους του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθόδους πολύ πιο αποφασιστικές και αποτελεσματικές θα υιοθετήσει η Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να προσδιορίζουν τι είδους μέθοδοι θα είναι αυτές. Η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά το σφυροκόπημα στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό, μία ημέρα μετά την ενέδρα των Κούρδων αυτονομιστών που κόστισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους στρατιώτες στην επαρχία Τσουκούρτζα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Την πληρωμένη απάντηση της χώρας του στις επιθέσεις του ΡΚΚ στο διάστημα του θέρους και κυρίως του Ραμαζανίου είχε προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν προχθές μετά την ενέδρα και ενώ στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχε αρχίσει να γίνεται λόγος για εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο έδαφος του βορείου Ιράκ. Η χθεσινή αντεπίθεση των Τούρκων σηματοδοτεί ενδεχομένως νέο κύκλο εχθροπραξιών στις νοτιοανατολικές επαρχίες, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται και η ημιαυτόνομη κουρδική επικράτεια.

Η αντεπίθεση στις περιοχές του Κανδυλίου όρους, στο Χακούρκ, το Αβασίν-Μπασιάν, το Ζαπ και τη Μετίνα άρχισε αργά τη νύχτα της Τετάρτης. Η επιχείρηση πλαισιώθηκε με το κύρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, άλλοτε φέουδου του στρατού, σήμερα -μετά τις πρόσφατες κρίσεις στο στράτευμα- «ελεγχόμενου» από την κυβέρνηση, το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη το απόγευμα για να συζητήσει τη «νέα στρατηγική». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού γενικού επιτελείου, επλήγησαν 60 στόχοι του ΡΚΚ κατά τις αεροπορικές επιδρομές και 168 στόχοι από το πυροβολικό. Στις ίδιες ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν έως ότου το ΡΚΚ αποδυναμωθεί εντελώς.

Με αφορμή τη νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη τις προθέσεις περί «αποφασιστικής απάντησης στην τρομοκρατία», Τούρκοι αναλυτές δεν αποκλείουν ανάμειξη των χερσαίων δυνάμεων στο βορειοϊρακινό έδαφος, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς και σκλήρυνση της στάσης της τουρκικής πολιτικής τάξης εις βάρος του κουρδικού κόμματος BDP και βουλευτών του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν είναι όλοι οι αναλυτές και σχολιαστές ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις, καθώς πολλοί θα προτιμούσαν την ειρηνική προσέγγιση μέσω συνταγματικών κατοχυρώσεων προς τους Κούρδους, τακτική την οποία είχε υιοθετήσει η τουρκική πολιτική ηγεσία πριν από δύο χρόνια, χωρίς μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια.

Τις τουρκικές επιδρομές καταδίκασε ως κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας ο εκπρόσωπος του κουρδικού Κοινοβουλίου στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της κουρδικής επικράτειας στο βόρειο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή