Στη Μαδρίτη έφτασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

Στη Μαδρίτη έφτασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Καταγγέλλοντας την έλλειψη ηθικής από την οικονομική πολιτική και τη νοοτροπία που επιζητεί κέρδος με οποιοδήποτε κόστος, έφτασε χθες το μεσημέρι στη Μαδρίτη ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων, της συγκέντρωσης Ρωμαιοκαθολικών νέων από όλο τον κόσμο. Η επίσκεψή του, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες εξαιτίας του υψηλού κόστους της, που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες νωρίτερα, εξάλλου, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και προσκυνητών που έχουν συρρεύσει στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης υποδέχθηκαν τον Ποντίφικα ο Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πιστών. Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ζαπατέρο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι. Σε σύντομη δήλωσή του, ο Πάπας Βενέδικτος ανέφερε ότι «πολλοί νέοι ανησυχούν για το μέλλον καθώς αναζητούν εργασία ή επειδή απολύθηκαν ή ζουν με τον φόβο της απόλυσης», και καταδίκασε τον καταναλωτισμό, την επιπολαιότητα, τον ευτελισμό της σεξουαλικότητας, την έλλειψη αλληλεγγύης και τη διαφθορά που μαστίζουν τον σύγχρονο κόσμο, επισημαίνοντας ότι οι νέοι γνωρίζουν ότι «χωρίς τον Θεό είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η ευτυχία». Λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την οικονομία μιλώντας κατά τη διάρκεια της πτήσης στους δημοσιογράφους. Ειδικότερα ο Ποντίφικας τάχθηκε υπέρ μιας οικονομίας στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται ο άνθρωπος, «η αλληλεγγύη και όχι το κέρδος».

Μετά την υποδοχή του στο αεροδρόμιο Μπαράχας, ο Πάπας Βενέδικτος επιβιβάστηκε στο ειδικό αλεξίσφαιρο όχημα και περιηγήθηκε τους δρόμους της Μαδρίτης, όπου είχαν συγκεντρωθεί και ζητωκραύγζαν χιλιάδες πιστοί.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στη Μαδρίτη δεν είναι απολύτως ρόδινη για τον υψηλό επισκέπτη. Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του το βράδυ της Τετάρτης, οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», που διαμαρτύρονται για το κόστος της επίσκεψης, αλλά και οργανώσεις ομοφυλοφίλων και ομάδες που τάσσονται υπερ του δικαιώματος στην έκτρωση, διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τίποτα από τους φόρους μου για τον Πάπα». Οι διαδηλωτές αποπειράθηκαν να διασχίσουν την πλατεία της Πουέρτα ντελ Σολ, τόπο σύγκεντρωσης των «Αγανακτισμένων» επί πολλούς μήνες. Εκεί ήλθαν σε αντιπαράθεση με εκατοντάδες νεαρούς προσκυνητές που βρίσκονταν εκεί. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παρενέβησαν για να εκκενώσουν την πλατεία και συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν οκτώ άτομα και συνελήφθησαν άλλα οκτώ.

Χθες, εξάλλου, η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων δέχθηκε επίθεση χάκερ, χωρίς να γίνει γνωστή η προέλευσή τους. Τέλος, ένας νεαρός Μεξικανός φοιτητής, που εργαζόταν εθελοντικά στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων και κατηγορείται από την αστυνομία ότι ετοίμαζε επίθεση με χημικά κατά των διαδηλωτών, δήλωσε ότι οι απειλές που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ήταν «πλάκα» και μοναδικός του στόχος του ήταν να μην κατέβει πολύς κόσμος στους δρόμους. Ο νεαρός έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να δείχνουν ότι όντως ετοίμαζε επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή