Αυστηρές οι ποινές στη Βρετανία

Αυστηρές οι ποινές στη Βρετανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότατες είναι οι ποινές στις οποίες καταδικάζονται όσοι συνελήφθησαν από τη βρετανική Αστυνομία για συμμετοχή στις ταραχές της περασμένης εβδομάδας. Η μέση ποινή φυλάκισης είναι κατά 25% βαρύτερη από τη συνήθως επιβαλλόμενη για παρόμοια αδικήματα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ανάλυση χιλίων περίπου καταδικαστικών αποφάσεων για αδικήματα σχετιζόμενα με τις ταραχές.

Το 70% των συλληφθέντων για τα επεισόδια παραμένουν υπό κράτηση, προκειμένου να δικαστούν από κακουργοδικείο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εγκλείστων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Επίσης, οι 56 από τους 80 κατηγορουμένους που προσήχθησαν και καταδικάστηκαν από ειρηνοδικείο έλαβαν ποινές φυλάκισης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων σε φυλάκιση στα ειρηνοδικεία δεν ξεπερνά το 2%.

Περισσότεροι από τους μισούς που καταδικάστηκαν για κλοπή ή αποδοχή προϊόντων κλοπής έλαβαν ποινές φυλάκισης, κατά μέσο όρο, 5,1 μηνών, δηλαδή κατά 25% βαρύτερες από τη μέση ποινή (4,1 μήνες) για ανάλογα αδικήματα το 2010. Αναλόγως οι καταδίκες για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών είναι κατά 40% βαρύτερες από αυτές που συνήθως επιφέρουν τέτοιες πράξεις. Η πληθώρα των φυλακίσεων, αλλά και η παραμονή των υπόδικων στη φυλακή ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα βρετανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που συγκεντρώθηκαν μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε 1.299 άτομα εκ των οποίων οι 772 παρέμεναν σε κράτηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 10%.

«Η αυστηρότητα των ποινών δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στις φυλακές», ανέφερε ο Χάρι Φλέτσερ της ένωσης αστυνομικών NAPO που επιτηρούν όσους αποφυλακίζονται με αναστολή. «Οι κρατήσεις αυτές προκαλούν πρόβλημα και στις οικογένειες».

Την Παρασκευή στις βρετανικές φυλακές κρατούνταν 85.931 άτομα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κένεθ Κλαρκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πιέσεις που δέχεται το σωφρονιστικό σύστημα θα είναι εντελώς παροδικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή