Επεισοδιακή επίσκεψη Πάπα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ αποφάσιζε να επισκεφθεί τη Μαδρίτη για να παραστεί στις εκδηλώσεις της 26ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας -ένα είδος πολυεθνικού «Φεστιβάλ» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- ασφαλώς δεν φιλοδοξούσε να συμβάλει, με την παρουσία του, στην αναζωογόνηση των Ισπανών «Αγανακτισμένων». Παραδόξως, φαίνεται ότι αυτό ακριβώς πέτυχε. Για δεύτερη κατά σειρά νύχτα, η κεντρική πλατεία της Μαδρίτης «Πουέρτα ντελ Σολ», λίκνο του κινήματος των «Αγανακτισμένων», έγινε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Μια μέρα νωρίτερα, παρόμοιες διαδηλώσεις είχαν προκαλέσει βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, που άφησαν πίσω τους 11 τραυματίες.

Κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές αποτέλεσε το υψηλό κόστος της επίσκεψης, το οποίο εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια ευρώ – ποσό προκλητικό για μια χώρα που πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας, με την ανεργία να φτάνει το 20%. Στις γραμμές των διαδηλωτών, που αντιπαρατίθενται στους προσκυνητές και τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβάνονται, πλην των «Αγανακτισμένων», οπαδοί του λαϊκού, μη θρησκευτικού κράτους και ομάδες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Μεταξύ των συνθημάτων των επικριτών του Ποντίφικα κυριάρχησαν τα «Ναι στον Θεό, όχι στην Εκκλησία» και «Οχι με τους δικούς μου φόρους», ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να τον αποκαλέσουν «Ναζί». Προτού εκλεγεί στο αξίωμά του, το 2005, ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε δηλώσει ότι υπήρξε απρόθυμο μέλος της χιτλερικής οργάνωσης νεολαίας.

Χθες το πρωί, ο 84χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έφτασε στη Μαδρίτη το μεσημέρι της Πέμπτης, συναντήθηκε στα ανάκτορα με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία. Το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, οι σχέσεις του οποίου με το Βατικανό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άριστες: ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ήρθε σε σύγκρουση με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όταν προώθησε νόμο που διευκολύνει τις αμβλώσεις και κυρίως όταν έκανε την Ισπανία την τρίτη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, δίνοντας μάλιστα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν τέκνα.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε στους νέους αυστηρές προειδοποιήσεις για τις προκλήσεις του καταναλωτισμού και του ηδονισμού, καυτηριάζοντας ιδιαίτερα τον «διαδεδομένο εξευτελισμό της σεξουαλικότητας». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ρίξει γέφυρες προς τον κόσμο της κοινωνικής διαμαρτυρίας, με αιχμές εναντίον της ασυδοσίας των αγορών. «Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί ως αυτορρυθμιζόμενη παραγωγή εμπορευμάτων», δήλωσε ο Ποντίφικας, για να προσθέσει: «Ο άνθρωπος πρέπει να αποτελεί το κέντρο της οικονομίας, όπου θα κυριαρχεί όχι το κέρδος, αλλά η αλληλεγγύη. Ο Λόγος της ηθικής είναι αναγκαίος ώστε (η οικονομία) να λειτουργεί προς όφελος του ανθρώπου».

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας θα διαρκέσουν σχεδόν μια εβδομάδα, από τις 16 μέχρι τις 21 Αυγούστου. Μετά τις εθιμοτυπικές συναντήσεις του με τη βασιλική οικογένεια και την πολιτική ηγεσία της Ισπανίας, ο Πάπας αναμενόταν να κατευθυνθεί στο μοναστήρι Ελ Εσκοριάλ, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει δύο ομιλίες, ενώπιον 1.600 νέων πιστών από όλο τον κόσμο και περίπου 1.000 πανεπιστημιακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή