Η Χιλή αναγνώρισε 9.800 θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ

Η Χιλή αναγνώρισε 9.800 θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Επίσημα αναγνώρισε η Χιλή 9.800 επιπλέον θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών, βασανισθέντων και φυλακισθέντων σε 40.018.

Αντίστοιχη προσπάθεια το 2004 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 27.153 επιζήσαντες από τα κάτεργα του Πινοσέτ έπρεπε να εξασφαλίσουν μηνιαία κρατική σύνταξη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των οποίων έπεσαν θύματα. Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων της δικτατορίας περιλαμβάνει 3.065 νεκρούς, που είτε σκοτώθηκαν από τον στρατό ή «εξαφανίσθηκαν» και θεωρούνται σήμερα νεκροί. Τον αριθμό των 40.018 έκανε δεκτό την Πέμπτη ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα.

Οι επιζήσαντες των φυλακών και αιθουσών βασανιστηρίων της διαβόητης υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας DINA, θα λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη ύψους 260 δολαρίων τον μήνα, ενώ οι συγγενείς νεκρών θα εξασφαλίσουν 780 δολάρια τον μήνα. Τα θύματα θα έχουν επίσης δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία και στεγαστικά βοηθήματα.

Η Εθνική Επιτροπή για τους Πολιτικούς Κρατούμενους και τους Βασανισμούς θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, που υπέγραψε τον σχετικό νόμο τον Φεβρουάριο του 2010, λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία. Η επιτροπή επανεξέτασε τις καταθέσεις χιλιάδων θυμάτων της δικτατορίας και -με τη βοήθεια ειδικών της στατιστικής- κατέληξε στον ακριβή αριθμό θυμάτων. Της προσπάθειας αυτής είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Χιλής, Πατρίσιο Αλιβίν, για ακριβή καταμέτρηση των νεκρών.

Η πρώτη καταγραφή όσων επέζησαν από τις φυλακές του Πινοσέτ είχε πραγματοποιηθεί το 2004 από τον επίσκοπο Σέρχιο Βαλέχ. Η επιτροπή Βαλέχ αντιμετώπισε, όμως, επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρηθούν απόρρητες οι ταυτότητες των βασανιστών για 50 χρόνια.

Η κυβέρνηση Πινέρα δεν έχει ανακοινώσει εάν σκοπεύει να ακολουθήσει ανάλογους αυστηρούς κανόνες για να διατηρήσει μυστικές τις ταυτότητες των βασανιστών και άλλων υπεύθυνων για τα εγκλήματα της δικτατορίας Πινοσέτ από το 1973 μέχρι το 1990.

Η επιτροπή επέλεξε αυτή τη φορά να καλέσει 32.000 μάρτυρες, προτού αποφανθεί ότι 9.800 από αυτούς έπρεπε να αναγνωριστούν επίσημα ως θύματα βασανιστηρίων ή άλλων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Περίπου 800 στελέχη της δικτατορίας, οι περισσότεροι από αυτούς μέλη του στρατού ή των δυνάμεων ασφαλείας, αντιμετωπίζουν διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ 71 από αυτούς κρατούνται στις φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή