Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στους Βρετανούς

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στους Βρετανούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πολύωρη επιδρομή εναντίον του βρετανικού πολιτιστικού κέντρου στην Καμπούλ εξαπέλυσαν χθες οι Ταλιμπάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα άτομα, στο πλαίσιο μιας φονικής εκστρατείας που οι ίδιοι αποκάλεσαν προειδοποίηση με την ευκαιρία της επετείου των 92 χρόνων της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από το Λονδίνο.

Η επίθεση, που διήρκεσε ώρες, άρχισε λίγο πριν από την αυγή με δύο μεγάλες εκρήξεις εναντίον των γραφείων του Βρετανικού Συμβουλίου στην Καμπούλ, όπου είχαν διεισδύσει τρεις ή τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας. Στη συνέχεια άλλοι επιδρομείς γάζωσαν με σφαίρες τα γραφεία και ενεπλάκησαν σε μάχη με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Αλλες τουλάχιστον έξι εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή έως νωρίς το απόγευμα. Εκτός από τους δέκα νεκρούς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν και 12 τραυματίες. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν ότι στόχος των Ταλιμπάν ήταν το Βρετανικό Συμβούλιο την ημέρα της εθνικής επετείου της 19ης Αυγούστου, οπότε εορτάζεται η κήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία το 1919. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι όλοι οι Βρετανοί είναι ασφαλείς, ενώ καταδίκασε την επίθεση ως «απεχθή ενέργεια». «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όλοι οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι επηρεάστηκαν από το επεισόδιο είναι τώρα ασφαλείς. Χάρη στην παρουσία του προσωπικού και τα αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας, δεν τραυματίστηκε κανένας Βρετανός», επισήμανε ο υπουργός Αλιστερ Μπερτ. Αλλος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι «δύο ή τρεις Νεπαλέζοι». Τα βρετανικά γραφεία στην Καμπούλ συχνά φρουρούνται από στρατιώτες από το Νεπάλ, οι οποίοι εργάζονται τώρα για ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο, δήλωσε ότι οι νεκροί είναι «κυρίως αστυνομικοί». Αλλες πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι οκτώ μέλη της αφγανικής εθνικής αστυνομίας και ένας ή δύο ξένοι στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουζαχίντ, διεκδίκησε την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης. Το περιβαλλόμενο από τείχος συγκρότημα του Βρετανικού Συμβουλίου βρίσκεται σε συνοικία της δυτικής Καμπούλ. Περιλαμβάνει δύο πτέρυγες, μία με ένα διώροφο κτίριο και ένα δεύτερο χαμηλό κτίσμα. Από τις χθεσινές μάχες και εκρήξεις προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε δύο γειτονικά σχολεία και αρκετά καταστήματα. Σποραδικά πυρά ακούγονταν στη δυτική αυτή συνοικία για πολλές ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ενώ νωρίς το απόγευμα το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαχητές Ταλιμπάν, οι οποίοι ενεπλάκησαν, είναι νεκροί.

Οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ δυστυχώς δεν σπανίζουν, την ώρα που η βία εξακολουθεί να μαστίζει πολλές περιοχές του υπόλοιπου Αφγανιστάν. Τον Ιούνιο, 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση εναντίον ξενοδοχείου της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή