ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Τυνήσιος πήγε να αυτοπυρποληθεί

ΤΥΝΙΔΑ. Ενας Τυνήσιος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από το γραφείο του κυβερνήτη στο Μεντενίν, στα νότια της χώρας, διαμαρτυρόμενος για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας του, όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΡ. «Θέλω να πεθάνω, για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά μου», φώναξε πριν αυτοπυρποληθεί και μεταφερθεί με βαριά εγκαύματα στο νοσοκομείο της Τύνιδας. Ο 40χρονος άνδρας έβγαινε από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου είχε υποβάλει αίτηση για μονιμότητα, καθώς επί χρόνια δούλευε ως οδηγός διαφόρων τοπικών αξιωματούχων.

ΜΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Νατοϊκά αεροσκάφη βύθισαν ρυμουλκό

ΖΑΟΥΙΓΙΑ. Νατοϊκά αεροσκάφη βύθισαν χθες ρυμουλκό με στρατεύματα του Καντάφι, ανοιχτά της Ζαουίγια, πόλη στρατηγικής σημασίας στα δυτικά της Λιβύης. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες πλησιάζουν στην πρωτεύουσα και χθες κατέλαβαν διυλιστήριο πετρελαίου στην ίδια πόλη και απέκτησαν τον έλεγχο της Σαμπράτα προς τα δυτικά, υπό την κάλυψη των νατοϊκών αεροσκαφών, που έβαλαν εναντίον της Τρίπολης.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ

Ενθουσιώδης υποδοχή Χαζάρε

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τεράστιο πλήθος γεμάτο ενθουσιασμό υποδέχθηκε τον Ανα Χαζάρε, Ινδό ακτιβιστή στα χνάρια του Γκάντι, ο οποίος απελευθερώθηκε χθες στο Νέο Δελχί και σκοπεύει να ξεκινήσει δημόσια απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά στη χώρα και την αδράνεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εκδηλη είναι η αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή υποστήριξη που απολαμβάνει ο Χαζάρε. Αρχικά προχώρησε στη φυλάκισή του, μετά διέταξε την αποφυλάκισή του και τελικά του εκχώρησε άδεια να διοργανώσει απεργία πείνας διάρκειας 15 ημερών.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Ελεγχοι σε παιδιά για φυματίωση

ΡΩΜΗ. Ελεγχοι για τον εντοπισμό του βακτηριδίου της φυματίωσης σε πάνω από χίλια παιδιά άρχισαν χθες να διενεργούνται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αγκοστίνο Τζεμέλι» της Ρώμης, όπου μια νοσοκόμα που εργαζόταν στην παιδιατρική πτέρυγα παρουσίασε τα συμπτώματα της ασθένειας. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ένα κοριτσάκι πέντε μηνών βρέθηκε θετικό στο βακτηρίδιο και εισήχθη στο νοσοκομείο παίδων «Μπαμπίν Τζεσού». Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αγκοστίνο Τζεμέλι», Φιλίπο Μπερλόκο, δήλωσε αισιόδοξος ότι «μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό παιδιών θα βρεθεί, εν τέλει, θετικό στο βακτηρίδιο». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι για προληπτικούς λόγους θα εξεταστούν και οι γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν στο νοσοκομείο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όταν διαγνώσθηκε η ασθένεια.

ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΠΡΕΪΒΙΚ

Συνεδρίασε χθες δικαστήριο του Οσλο

ΟΣΛΟ. Δικαστήριο του Οσλο συνεδρίασε χθες, παρουσία του δράστη της διπλής αιματηρής επίθεσης στη Νορβηγία, τον Ιούλιο, προκειμένου να αποφασίσει αν ο Ανερς Μπρέιβικ θα έπρεπε να κρατηθεί σε απομόνωση. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επικοινωνία του δράστη με πιθανούς συνεργούς του, αν και μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έδρασε μόνος του. Το όριο των τεσσάρων εβδομάδων για την κράτηση σε απομόνωση λήγει τη Δευτέρα. Παράλληλα, σε απόσταση σχεδόν 40 χιλιομέτρων από το δικαστήριο, στο νησί Ουτόγια, περίπου 500 συγγενείς των θυμάτων του Μπρέιβικ συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα και να ενημερωθούν από την αστυνομία για το πώς και πού ακριβώς σκοτώθηκαν οι οικείοι τους.

ΜΕΓΕΘΟΥΣ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Μνήμες από τον μεγάλο σεισμό που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ξύπνησε το χθεσινό ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14.36 τοπική ώρα (08.36 ώρα Ελλάδος), κοντά στην περιοχή η οποία επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 20 χιλιομέτρων. Αμέσως σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι. Καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή της επιφάνειας της θάλασσας, η προειδοποίηση ήρθη 40 λεπτά μετά τη δόνηση.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΚΑΝΝΑΒΗ

Συνελήφθη στέλεχος των καραμπινιέρων

ΡΩΜΗ. Στέλεχος των Ιταλών καραμπινιέρων συνελήφθη επειδή καλλιεργούσε ινδική κάνναβη. Ο υπαξιωματικός ήταν υπεύθυνος, τα τελευταία δέκα χρόνια, για την τήρηση της δημόσιας τάξης στο Γκρότε Ντι Κάστρο (κοντά στην πόλη Βιτέρμπο) και σύμφωνα με ανακριτές, είχε οργανώσει την παράνομη καλλιέργεια σε συνεργασία με τον αδελφό του, ο οποίος επίσης συνελήφθη. «Παρότι οι έρευνες αφορούσαν έναν συνάδελφό μας, κινηθήκαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αμεροληψία, αμεσότητα και αυτοπεποίθηση», αναφέρει, σε ανακοινωθέν της, η περιφερειακή διεύθυνση των καραμπινιέρων. Κάτοικοι του Γκρότε Ντι Κάστρο μίλησαν στον ιταλικό Τύπο, με τον δήμαρχο του χωριού, Αντζελο Μπενφάντι, να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «από τότε που ο κύριος αυτός ανέλαβε το τοπικό τμήμα των καραμπινιέρων, αισθανθήκαμε ότι μείναμε χωρίς όργανα της τάξης».

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 43 ΝΕΚΡΟΙ

Εκρηξη σε τζαμί του Πακιστάν

ΧΑΪΜΠΕΡ. Τουλάχιστον 43 νεκροί και 117 τραυματίες είναι ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο βορειοδυτικό Πακιστάν, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής, σε τζαμί με μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Η επίθεση σημειώθηκε στην Τζαμρούντ, στην περιοχή Χάιμπερ, όπου δρουν εξτρεμιστές τα τελευταία χρόνια. Κύμα βίας σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες το Πακιστάν, καθώς οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις τον περασμένο Μάιο. Μαχητές που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα. Στο μεταξύ, στο Καράτσι τουλάχιστον 52 άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες σε συγκρούσεις συμμοριών που τείνουν όμως να λάβουν και πολιτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή