Εκθεση-κόλαφος για βιαιότητες στη Συρία

Εκθεση-κόλαφος για βιαιότητες στη Συρία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος απαιτούσε το βράδυ της Πέμπτης για πρώτη φορά την παραίτηση του Μπασάρ Ασαντ, η συριακή αντιπολίτευση έσπευδε να διαψεύσει τον ισχυρισμό του τελευταίου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν τερματιστεί. Παράλληλα, ειδική επιτροπή του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη έθετε ζήτημα διερεύνησης του ενδεχόμενου αξιωματικοί του συριακού στρατού να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς οι ενδείξεις για μαζικές εκτελέσεις, βασανισμούς κρατουμένων, ακόμα και κακοποιήσεις παιδιών πληθαίνουν.

«Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εμπλέκονται σε διαδοχικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συστηματικές επιθέσεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ υπό του Αναπληρωτή Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κιουνγκ Ουά Κανγκ. Οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν, ακόμα, το συριακό καθεστώς για εκτελέσεις ακτιβιστών με συνοπτικές διαδικασίες και παραθέτουν, μάλιστα, τα ονόματα 353 πολιτών που δολοφονήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Πράκτορες του καθεστώτος παρίσταναν τους διαδηλωτές και προσπαθούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων όσον αφορά το αντικυβερνητικό κίνημα», τονίζεται σ’ άλλο σημείο της έκθεσης. Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι ερευνητές του ΟΗΕ στηρίχτηκαν στις μαρτυρίες 180 μαρτύρων, περισσότερα από 50 βίντεο και εκατοντάδες φωτογραφίες, καθώς ουδέποτε τους επετράπη η είσοδος στη Συρία.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μπαν και του προέδρου Ασαντ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σύρος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον γ.γ του ΟΗΕ ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν τερματιστεί. Εν τούτοις κάτοικοι της Χομς ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού συνεχίζονταν τα ξημερώματα της Πέμπτης με δύο, τουλάχιστον, πολίτες να πέφτουν νεκροί. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε κάτοικος της Χομς. «Χθες πυροβολούσαν διαδηλωτές και πραγματοποιούσαν εφόδους, όπως κάθε άλλη μέρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, η οργάνωση δηλαδή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, αλλά και την καταγραφή των εκδηλώσεων στη Συρία ισχυρίζονταν ότι στρατιώτες πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης εφόδους σε σπίτια στη Χάμα, στη Λατάκεια και στη Δαμασκό. Οι κάτοικοι της Ντέιρ Αλ Ζορ, επίσης, ανέφεραν έντονη παρουσία στους κεντρικούς δρόμους όχι μόνο στρατιωτών, αλλά και ανδρών της φίλα προσκείμενης στον πρόεδρο Ασαντ παραστρατιωτικής ομάδας, Σαμπίχα.

Στο μεταξύ, η ραγδαία κλιμάκωση της βίας από πλευράς του καθεστώτος εν μέσω Ραμαζανίου έχει προκαλέσει ανησυχία όσον αφορά το μέλλον της εξέγερσης σε αρκετούς κύκλους αντικαθεστωτικών. «Δυστυχώς, η ακραία βία είχε αποτέλεσμα σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιοχές», παραδέχθηκε στη δημοσιογράφο με το ψευδώνυμο, Νουρ Αλί, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος της Δαμασκού και συνεργάζεται με τη βρετανική εφημερίδα, The Guardian, ο ακτιβιστής Ουισάμ Ταρίφ. «Οι επιδρομές των τανκ και οι μαζικές συλλήψεις δεν έχουν απλώς φοβίσει τον κόσμο, σε αρκετές πόλεις έχουν σπάσει το ηθικό των διαδηλωτών», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Οργανωμένο σχέδιο

Η τακτική των δυνάμεων ασφαλείας είναι συγκεκριμένη και επαναλαμβάνεται από πόλη σε πόλη: ο στρατός περικυκλώνει την πόλη και ενώ τα άρματα μάχης και το πυροβολικό βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών, την ώρα που άνδρες της Σαμπίχα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιδρομές σε βάρος των διαδηλωτών. Στη συνέχεια, ο στρατός εισβάλλει στην πόλη και εγκαθιστά σημεία ελέγχου, ενώ η Αστυνομία και οι παραστρατιωτικοί πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις. Αυτό ακριβώς συνέβη και στη Λατάκεια στις αρχές της εβδομάδας όταν εκατοντάδες συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο εθνικό στάδιο της πόλης.

Το πλέον ανησυχητικό για τους αντικαθεστωτικούς είναι ότι οι αντιπολίτευση παραμένει διαιρεμένη πέντε ολόκληρους μήνες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις, την ώρα που οι θρησκευτικές μειονότητες και οι Κούρδοι παραμένουν πιστοί στο καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή