ΚΟΣΜΟΣ

Ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν

Μόλις μία μέρα μετά την εκδήλωση διαδοχικών ένοπλων επιθέσεων, των πιο αιματηρών φέτος στο Ιράκ, το πολιτικό θερμόμετρο πήρε φωτιά καθώς ο πρωθυπουργός Νουρί Καμάλ αλ Μαλικί ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Αμύνης σ’ ένα μέλος του κυβερνητικού του συνασπισμού. Ο διορισμός φαίνεται ότι ήταν μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να απαντήσει στις βιαιότητες, που ήλθαν να καταδείξουν την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, αν και ένας Δυτικός διπλωμάτης σχολίασε ότι ο κ. Μαλικί θα έκανε ούτως ή άλλως τον διορισμό. Με την επιλογή του, ο Μαλικί ίσως ήθελε να επιδείξει αποφασιστικότητα, ταυτόχρονα όμως έφερε στην επιφάνεια τις εσωτερικές διαφορές, που εξακολουθούν να υπονομεύουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να χειριστεί πολλά από τα χρόνια προβλήματα της χώρας. Μερικοί σουνίτες ηγέτες επέκριναν τον διορισμό ως ανάκληση μιας προηγούμενης πολιτικής συμφωνίας.

Οι 42 επιθέσεις σάρωσαν ολόκληρη τη χώρα, στοχεύοντας εναντίον σουνιτών όσο και σιιτών, αμάχων και δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον 89 άτομα σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν. Παρότι όμως το μίσος δεν εξαπολύθηκε εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδας, πολλοί σουνίτες λένε τώρα ότι νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτοι, ειδικά μετά την ανακοίνωση της επιλογής του πρωθυπουργού για τον υπουργό Αμύνης. Παρότι ο νέος υπουργός, Σαντούν αλ Ντουλάιμι, είναι σουνίτης, δεν ήταν ψηλά στις προτιμήσεις της Ιρακίγια, του πολιτικού μπλοκ που πολλοί σουνίτες υποστηρίζουν. Υπήρξε όμως ένας από τους πρώτους σουνίτες που στήριξαν τον σιίτη κ. Μαλικί, προκειμένου να αναλάβει δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν στέκεται στο πλευρό μας», δήλωσε ο Αχμέντ Αμπού Ρέσα, επικεφαλής του Κινήματος Αφύπνισης, που ιδρύθηκε το 2006 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια παύσης της βίας στο Ιράκ. «Η κυβέρνηση πρέπει να περιλάβει μέλη της Αφύπνισης και να αρχίσει να τα εκπαιδεύει».

Μία από τις επιθέσεις της Δευτέρας θορύβησε ειδικά τους σουνίτες ηγέτες, καθώς ξύπνησε μνήμες από τις χειρότερες ημέρες των εθνοτικών συγκρούσεων. Μετά το ηλιοβασίλεμα, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε τέμενος, φώναξαν τα ονόματα επτά ανθρώπων, οι οποίοι όπως είπαν εργάζονταν για το Κίνημα Αφύπνισης, και τους εκτέλεσαν. Οι ένοπλοι δήλωσαν ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας.

Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Βαγδάτη θέλησαν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Οι προσπάθειές τους, όμως, έπεσαν στο κενό.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου, ο κ. Μαλικί είχε δεσμευτεί, προκειμένου η Ιρακίγια να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του, να της επιτρέψει να διορίσει τον υπουργό Αμύνης και να αναθέσει στον ηγέτη της Ιγιάντ Αλάουι τη διοίκηση του εθνικού συμβουλίου στρατηγικής πολιτικής. Σύμφωνα με έναν Δυτικό διπλωμάτη, φαίνεται ότι υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κ. Μαλικί και Αλάουι για κάποιο πρόσωπο, αλλά ο τελευταίος απέσυρε το όνομα πριν από λίγες ημέρες. Ενας από τους κορυφαίους συμβούλους του κ. Μαλικί δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός διόρισε τελικά τον κ. Ντουλάιμι, αφού η Ιρακίγια απέτυχε να προτείνει κάποιον κατάλληλο υποψήφιο. Από την πλευρά της, η Ιρακίγια διαμαρτύρεται ότι προέβαλε πολλούς υποψηφίους, τους οποίους ο κ. Μαλικί αγνόησε.