Αρση κατηγοριών κατά του Στρος-Καν

Αρση κατηγοριών κατά του Στρος-Καν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την άρση των κατηγοριών για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης βιασμού της καμαριέρας Ναφισατού Ντιαλό από τον πάλαι ποτέ επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επρόκειτο να ανακοινώσει χθες στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος ο εισαγγελέας του Μανχάταν στον δικηγόρο της ενάγουσας.

Η εισαγγελία επρόκειτο έτσι να προτείνει στον δικαστή την άρση των κατηγοριών, εκτιμώντας ότι η 32χρονη ενάγουσα είναι αναξιόπιστη, λόγω των ψευδών δηλώσεών της κατά το παρελθόν. Ο Στρος-Καν, που αρνείται τις κατηγορίες απόπειρας βιασμού, θα μπορούσε τώρα να επιστρέψει αμέσως στη Γαλλία, εφόσον λήξει η δίωξη εναντίον του, ενώ ο πρώην πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε χθες λόγο για το δικαίωμα του Στρος-Καν ακόμη και να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα. Σύμφωνα με τον συνήγορο της Ντιαλό, Κένεθ Τόμσον, η δικηγορική ομάδα της ενάγουσας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος εξέτασης της ποινικής υπόθεσης από ειδικό εισαγγελέα, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το αίτημα αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναμένεται να προσέλθει σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος επρόκειτο απλά να του ανακοινώσει την απόφασή του για άρση των κατηγοριών. Τα νομικά βάσανα του Στρος-Καν δεν θα τελειώσουν όμως εδώ. Η αγωγή στην αστική δικαιοσύνη, που έχει καταθέσει η κ. Ντιαλό στις 8 Αυγούστου, και η κατάθεση της Γαλλίδας δημοσιογράφου Τριστάν Μπανόν, που ισχυρίζεται ότι ο Στρος-Καν προσπάθησε να τη βιάσει το 2003, εκκρεμοδικούν. Οι Αρχές στη Γαλλία εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του Στρος-Καν για την «υπόθεση Μπανόν». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 75% των Γάλλων δεν επιθυμεί ο Στρος-Καν να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Την 32χρονη καμαριέρα από τη Γουινέα παρουσίασε αρχικά η εισαγγελία ως αξιόπιστη μάρτυρα, ενώ η κατάθεσή της στα μέσα Μαΐου έπεισε το σώμα των ενόρκων της Νέας Υόρκης, που άσκησε δίωξη για κακούργημα στον Στρος-Καν. Από τα τέλη Ιουνίου, όμως, η αξιοπιστία της Ντιαλό αμφισβητήθηκε, μετά την αποκάλυψη ότι παρουσίασε ψευδές περιστατικό ομαδικού βιασμού της στην αίτησή της για άσυλο στις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε την εισαγγελία να άρει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στον Στρος-Καν και περιελάμβαναν κατ’ οίκον κράτηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με την πάντα καλά πληροφορημένη ταμπλόιντ New York Post, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς θα αποκαλύψει νέα ψεύδη της κ. Ντιαλό, που οδήγησαν στην κατάρρευση της υπόθεσης κατά του Στρος-Καν.

«Κάθε φορά που κάποιο ψέμα της αποκαλυπτόταν, κατηγορούσε κάποιον άλλο: κάποιος της είπε να τα πει αυτά για την αίτηση ασύλου, κάποιος την εκμεταλλεύθηκε με τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, κάποιος άλλος τη γέλασε με την εφορία», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στέλεχος της εισαγγελίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή