Ο γάμος αλλά και το διαζύγιο παχαίνουν

Ο γάμος αλλά και το διαζύγιο παχαίνουν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα του γάμου δύσκολα, αναφέρει η λαϊκή σοφία και τώρα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ανάμεσα στα δύσκολα της έγγαμης ζωής θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του σωματικού βάρους των νεονύμφων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόση ώστε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Εξίσου «δύσκολα» φαίνεται πως είναι και τα του διαζυγίου, αφού και σε αυτή την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι ενδέχεται να πάρουν κιλά. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί επιστήμονες αφού μελέτησαν 10.071 άτομα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διετία, τόσο κατά την αρχή όσο και μετά το πέρας μιας έγγαμης συμβίωσης, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της καλλίγραμμης σιλουέτας των συζύγων.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Οχάιο (Ohio State University) πραγματοποιήθηκε από το 1986 έως το 2008, περίοδο κατά την οποία οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες, καταγράφοντας όλες τις μεταβολές του Δείκτη Μάζας Σώματος και της οικογενειακής κατάστασης (κατά πόσο ήταν παντρεμένοι, ανύπαντροι ή είχαν χωρίσει). Στη συνέχεια, συνέκριναν το ΔΜΣ αυτών που παντρεύονταν ή χωρίζαν με εκείνων των οποίων η οικογενειακή κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη. Ακόμα και όταν συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση, οικονομική κατάσταση και εγκυμοσύνη, διαπίστωσαν ότι παρέμενε η αύξηση βάρους που συνδεόταν αποκλειστικά με τον γάμο ή το διαζύγιο. Ειδικότερα, το 33% των νεόνυμφων γυναικών εμφάνιζε μικρή αύξηση βάρους, ενώ το 48% μεγαλύτερη. Επίσης, 22% των γυναικών που χώριζαν, πάχαιναν. Οσον αφορά στο ισχυρό φύλο, το 28% έπαιρναν κιλά μετά τον γάμο και το 21% μετά το διαζύγιο.

Σχολιάζοντας την είδηση, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο γάμος επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του ατόμου και στις διατροφικές του συνήθειες. Ο τρόπος, ωστόσο, που διαχειρίζεται καθένας τις αλλαγές, είναι εντελώς προσωπικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή