ΚΟΣΜΟΣ

Προσωρινή ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Οι παλαιστινιακές Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης (PRC) στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν χθες σε προσωρινή ανακωχή που επετεύχθη με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, ύστερα από το τετραήμερο των φονικών συγκρούσεων, που ακολούθησαν την επίθεση Παλαιστινίων κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, την περασμένη Παρασκευή. Στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί, επακολούθησαν αντίποινα του Ισραήλ με βομβαρδισμούς στη Γάζα, όπου σκοτώθηκε ο αρχηγός των PRC και άλλοι 14 Παλαιστίνιοι. Σκοτώθηκαν, όμως, και πέντε Αιγύπτιοι αστυνομικοί, γεγονός που προκάλεσε την πρώτη μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και μετά. Για την ώρα η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, συνδεδεμένων πάντα με τη συμφωνία ειρήνης Σαντάτ – Μπέγκιν του 1979, δείχνει να εκτονώθηκε.

Την προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η ηγεσία της Χαμάς αργά την Κυριακή, επικαλούμενη την «εθνική συναίνεση», δηλαδή τη συμφωνία όλων των ομάδων που απαρτίζουν τις επιτροπές, αφού προηγήθηκαν συνομιλίες με κλιμάκιο Αιγύπτιων αξιωματούχων και υπό την προϋπόθεση ότι οι Ισραηλινοί θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα. Ομως, οι PRC διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα για συνομιλίες με στόχο μια ανακωχή διαρκείας, «διότι οι λογαριασμοί με τον εχθρό παραμένουν ανοιχτοί, έως ότου αυτός εγκαταλείψει το παλαιστινιακό έδαφος».

Αμέσως μετά την αναγγελία της κατάπαυσης του πυρός, οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς διέταξαν διακοπή των επιθέσεων του πυροβολικού εναντίον του Ισραήλ και η αστυνομία άρχισε έρευνες στην παραμεθόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, στο διάστημα ανάμεσα στα μεσάνυχτα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, ρουκέτες, προερχόμενες από τη Γάζα, έπληξαν το Ισραήλ. Εκτοτε και μέχρι χθες το βράδυ επικράτησε ηρεμία.

Συγγνώμη ζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, που ανήγγειλε έρευνες για τον θάνατο των πέντε Αιγύπτιων αστυνομικών την Παρασκευή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη παρά λίγο να οδηγήσει σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς έγινε λόγος στο Κάιρο για ανάκληση του Αιγύπτιου πρέσβη στο Ισραήλ, ενώ πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, στη διάρκεια της οποία έξαλλος διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην κορυφή του κτιρίου και αντικατέστησε την ισραηλινή σημαία με την αιγυπτιακή.

Εγκλωβισμένο ανάμεσα στο σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ, το αντιισραηλινό αίσθημα της κοινής γνώμης και την ιδιαίτερα εύθραυστη μετά τις εξεγέρσεις του Ιανουαρίου εσωτερική κατάσταση, το αιγυπτιακό καθεστώς προέβη σε ασκήσεις ισορροπίας. Την ανάκληση του πρέσβη ζήτησαν ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και άλλοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, «διότι η Αίγυπτος δεν είναι πλέον αυτό που ήταν στο παρελθόν»· ακούστηκαν ωστόσο και οι μετριοπαθέστεροι, που χαρακτήρισαν «μεγάλη ανοησία» τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ αυτή τη στιγμή.

Κατά τους αναλυτές, πάντως, η υποβόσκουσα κρίση μεταξύ Ισραήλ – Αιγύπτου εκτόνωσε την κατάσταση στη Γάζα.