«Μπασάρ, τώρα έρχεται η σειρά σου»

«Μπασάρ, τώρα έρχεται η σειρά σου»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών φέρεται να ξεχύθηκε χθες στους δρόμους των πόλεων της Συρίας, λίγες μόλις ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα με το οποίο ο πρόεδρός της, Μπασάρ Ασαντ, απέδωσε την εξέγερση σε συμμορίες ενόπλων και ομάδες φανατικών ισλαμιστών, δηλώνοντας μάλιστα ότι κάθε άλλο παρά ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, πάντως, το τίμημα σε αίμα των χθεσινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ήταν και πάλι υψηλό, με δύο διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί από τα πυρά φίλα προσκείμενων στο καθεστώς Ασαντ παραστρατιωτικών ομάδων στη Χάμα και άλλους δύο στα περίχωρα της Χομς. Στο μεταξύ και ενώ εξόριστοι αντικαθεστωτικοί συναντήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διορίσουν τα μέλη ενός συμβουλίου για τον συντονισμό της εξέγερσης, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ανακοίνωσε χθες ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεπεράσει τους 2.200, εκ των οποίων οι 350 σκοτώθηκαν μέσα στον μήνα του Ραμαζανίου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Καντάφι έφυγε, Μπασάρ, τώρα έρχεται η σειρά σου», χιλιάδες Σύροι βγήκαν στους δρόμους της Χομς, της Χάμα, της Ντέιρ αλ Ζορ και άλλων πόλεων της χώρας, προκειμένου να δώσουν τη δική τους απάντηση στον πρόεδρο Ασαντ. Ο τελευταίος είχε δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι δεν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας, μολονότι τις τελευταίες εβδομάδες η εξέγερση «στρατιωτικοποιήθηκε» και αυτό, διότι γνωρίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας είναι απόλυτα ικανές για να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση. Ο κ. Ασαντ, ο οποίος προανήγγειλε κοινοβουλευτικές εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο, δεν παρέλειψε να επιτεθεί φραστικά στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας δε ότι «κάθε στρατιωτική κίνηση σε βάρος της Συρίας θα έχει για τους επιτιθέμενους συνέπειες μεγαλύτερες απ’ αυτές που μπορούν να αντέξουν».

Κατά τον κ. Ασαντ, οι εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για παραίτησή του «θα μπορούσαν να αφορούν έναν πρόεδρο που επινοήθηκε στις ΗΠΑ και έναν υποδουλωμένο λαό, όχι όμως έναν ηγέτη που έχει επιλεγεί από τους Σύρους». Ο ίδιος, τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής παρέμβασης από πλευράς των Δυτικών, «αφενός λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Συρίας» και αφετέρου λόγω των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. «Γνωρίζουν ένα μέρος τους, αλλά δεν τα ξέρουν όλα και δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το αποτέλεσμα», κατέληξε ο Σύρος ηγέτης.

Στο μεταξύ και ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα συμπεράσματα της ειδικής αποστολής του ΟΗΕ που αφίχθη στη Συρία το Σάββατο, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Αϊλίν Τσάμπερλεϊν-Ντόναχιου, έκανε χθες λόγο περί «αξιόπιστων» καταγγελιών κατά του συριακού καθεστώτος. «Το καθεστώς σφάζει αμάχους και υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν», δήλωσε η κ. Ντόναχιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή