Εκατό Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ

Εκατό Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τουλάχιστον 90 ώς 100 Κούρδοι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 80 έχουν τραυματιστεί κατά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε χθες στην ιστοσελίδα του ο τουρκικός στρατός, που ξεκίνησε επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ την περασμένη Τετάρτη μετά από 12μηνη εκεχειρία. Η νέα εκστρατεία κατά των αυτονομιστών αποτέλεσε απάντηση του στρατού σε ενέδρα του ΡΚΚ με θύματα εννέα στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποίησε τη λέξη «εξουδετέρωσε» για τους νεκρούς αντάρτες τονίζει ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός. Ο προσωρινός αυτός απολογισμός βασίζεται σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τους κουρδικούς στόχους στην περιοχή. Ο στρατός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και νέες επιδρομές αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τη Δευτέρα το ΡΚΚ ανέφερε ότι τρεις αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών βάσεών τους στο Βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος των ανταρτών προειδοποίησε με πόλεμο σε περίπτωση νέων επιδρομών. Η επίθεση της Δευτέρας σημειώθηκε μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας 7μελούς ιρακινής οικογένειας από τουρκική επιδρομή εναντίον του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν στο Κορτέκ.

Την επίθεση αυτή καταδίκασε με έντονο ύφος ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών επιδρομών.

Χθες σε ένα άλλο βίαιο περιστατικό μία ομάδα ανταρτών επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού πόστου στο Εργκάνι της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Ο στρατός εκτιμά ότι περίπου 2.000 αντάρτες έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη του Βόρειου Ιράκ, που διοικείται από τους Κούρδους του Ιράκ. Σε κινητοποιήσεις υποστηρικτών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ εξάλλου έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και βόμβες κρότου λάμψης εναντίον τους. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος με δακρυγόνα, ενώ οι υποστηρικτές του ΡΚΚ έριξαν πέτρες, μολότοφ και βεγγαλικά εναντίον των ανδρών του σώματος.

Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Η σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό, που μαίνεται από το 1984, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή