Πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης;

Πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Καθώς οι μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης μαίνονται, ένα ερώτημα εξακολουθεί να αναζητεί απάντηση: πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης Καντάφι; Η φωνή του ανθρώπου που ηγείται της Λιβύης εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια ακούστηκε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου να καλεί στη μάχη όλους τους συμπατριώτες του. «Είμαι στην Τρίπολη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση μέσω τηλεφώνου. «Βγείτε όλοι στους δρόμους, είμαι μαζί σας μέχρι τέλους», συνέχισε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. Οταν δε ο γιος του Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τρίπολης, ερωτήθη από τους δημοσιογράφους αν ο πατέρας του παραμένει στην Τρίπολη, εκείνος απάντησε: «Ναι, φυσικά».

Τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ οι μάχες γίνονταν ολοένα και πιο σφοδρές, ο Καντάφι έκανε αισθητή την παρουσία του αποκλειστικά με προηχογραφημένα μηνύματα. Ο ίδιος δεν έχει κάνει πραγματική δημόσια εμφάνιση από τον Μάιο. Η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στα μέσα του Ιουνίου – τότε η κρατική τηλεόραση τον είχε δείξει να παίζει σκάκι με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού, Κιρσάν Ιλιουμτζχίνοφ. Ο τελευταίος δήλωσε χθες ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καντάφι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως είναι καλά στην υγεία του και δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την Τρίπολη. Αν, όμως, δεν βρίσκεται στην Τρίπολη, πού αλλού θα μπορούσε να είναι; Σύμφωνα με μία φήμη, ο Καντάφι έχει προ πολλού εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα με προορισμό είτε τη Σύρτη είτε τη Σάμπα. Αρκετοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Καντάφι βρίσκεται εκτός Λιβύης. Χθες, η Νότια Αφρική έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά πληροφορίες που ήθελαν να έχει στείλει αεροσκάφος στην Τρίπολη προκειμένου να τον παραλάβει. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη των ανταρτών δήλωναν με σιγουριά πως ο συνταγματάρχης Καντάφι και η οικογένειά του βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι παραμένει εντός Λιβύης. «Δεν έχουμε πληροφορηθεί ότι διέφυγε στο εξωτερικό», αρκέστηκε να πει ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν.

Οποια και αν είναι η αλήθεια, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα πέσει η αυλαία για τον ντυμένο με φανταχτερά ρούχα, ανορθόδοξο ηγέτη, που πάντα παρουσιαζόταν ως ο πνευματικός οδηγός του λιβυκού έθνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή