Στη Γερμανία φοβούνται για άνοδο της Ακροδεξιάς

Στη Γερμανία φοβούνται για άνοδο της Ακροδεξιάς

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σβάστικα είναι παράνομη στη Στουτγάρδη, όπως και ο χιτλερικός χαιρετισμός. Αφού τα πολέμησαν για δεκαετίες, οι Γερμανοί έμαθαν ότι οι ιδέες που κρύβονται από πίσω τους δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν. Αλλά, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι σήμερα είναι εάν το να σπρώχνει κανείς αυτές τις ιδέες κάτω από τη γη τις καθιστά πιο ριζοσπαστικές βραχυπρόθεσμα και ίσως πιο ελκυστικές μακροπρόθεσμα, ακριβώς επειδή είναι απαγορευμένες.

Στη διαμάχη για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Γερμανία παρέμεινε, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με την ιστορία της, η εξαίρεση. Το είδος των συνηθισμένων ακροδεξιών κομμάτων, κοινών στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν υπάρχει στη Γερμανία. Ωστόσο, οι απόψεις κατά του Ισλάμ και κατά των μεταναστών, οι οποίες έχουν ριζώσει στην ήπειρο, πυροδότησαν τη μεγάλη γερμανική διαμάχη όταν ένα βιβλίο του Τίλο Σαραζίν, στελέχους της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που κατηγορεί τους μουσουλμάνους ότι «κατέβασαν το επίπεδο» της Γερμανίας, πούλησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Η εθνική διαμάχη κορυφώθηκε με τη διακήρυξη της κ. Μέρκελ τον περασμένο Οκτώβριο, ότι η πολυπολιτισμικότητα «απέτυχε ολοκληρωτικά».

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λαϊκιστές της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ξενοφοβίας», δήλωσε Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής. «Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι κάποιος χαρισματικός θα εμφανιστεί για να το κάνει πράξη». Εως τώρα κανείς δεν έχει κάνει αυτό το βήμα. Τα ιστορικά ταμπού ειναι πολύ ισχυρά. «Πολλοί δεν νιώθουν άνετα να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους, διότι δαιμονοποιούνται αυτομάτως», δήλωσε ο Αλεξάντρ Νάιντλαϊν, στέλεχος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Την ώρα, όμως, που η αναταραχή των τελευταίων μηνών -η κρίση του ευρώ, οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Μαδρίτη, οι ταραχές στο Λονδίνο- θορυβεί πολλούς στην Ευρώπη, ο κ. Νάιντλαϊν διακρίνει την ευκαιρία. «Οσο χειρότερα εξελιχθεί η οικονομική κρίση και η πολυπολιτισμική κοινωνία, τόσο πιο γρήγορα θα ξεσηκωθούν οι άνθρωποι για να είναι έτοιμοι για πιο ριζοσπαστικές ιδέες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή