Στο «συρτάρι» η υπόθεση Στρος–Καν

Στο «συρτάρι» η υπόθεση Στρος–Καν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «συρτάρι» μπήκε οριστικά μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών. Ο «εφιάλτης» -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την περιπέτειά του- τελείωσε, μετά την άρση των κατηγοριών εναντίον του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. H δικαστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ μετά την απόρριψη της έφεσης για τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα που κατέθεσαν οι δικηγόροι της μηνύτριας.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στις 14 Μαΐου, όταν του ασκήθηκαν διώξεις για την απόπειρα βιασμού της καμαριέρας Ναφισατού Ντιαλό στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.

Μετά την άρση των κατηγοριών, ο Στρος-Καν μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία. Λίγοι, ωστόσο, είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πρώην φέρελπις πολιτικός άνδρας θα μπορέσει να επιστρέψει στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο έως πρόσφατα επίδοξος διεκδικητής του προεδρικού θώκου της Γαλλίας κατέφθασε χθες το απόγευμα στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ και προχώρησαν στο εσωτερικό χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία λέξη με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.

Την απόφαση για την άρση των κατηγοριών έλαβε ο δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Μάικλ Ομπους, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα της εισαγγελίας της αμερικανικής μητρόπολης. Οπως ο ίδιος σχολίασε, «δεν υπήρχε κανένας λόγος για να μη γίνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας». Στο 27 σελίδων κείμενο ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς και οι συνεργάτες του αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια τα ψεύδη και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η ενάγουσα Ναφισατού Ντιαλό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να «πεισθούν», πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η δική της εκδοχή για ό,τι συνέβη στη σουίτα του ξενοδοχείου ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και η νεαρή καμαριέρα από τη Γουινέα είχαν σεξουαλική επαφή εκείνο το βράδυ. Η ιατροδικαστική έκθεση και τα ευρήματα της σήμανσης το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας. Παραμένει άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη αυτό.

Αργά χθες το απόγευμα, εξάλλου, απορρίφθηκε και το αίτημα των συνηγόρων της Ντιαλό για εξαίρεση του κυρίου Βανς και διορισμό άλλου ειδικού εισαγγελέα προκείμενου να αναλάβει την υπόθεση.

Μπορεί το ποινικό δικαστήριο να έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, όχι όμως και το αστικό δικαστήριο του Μπρονξ, όπου κατέθεσε η Ντιαλό αγωγή με σκοπό να εισπράξει αποζημίωση. Αλλωστε οι δικηγόροι της πρόκειται να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχει «μοτίβο» στις σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται ότι εξαπολύει κατά καιρούς ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τέλος, ο Στρος-Καν εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει στη Γαλλία, ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στην αθωότητά του, και κυρίως τη γυναίκα και την οικογένειά του, και εξέφρασε την ελπίδα να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι του και να διάγει μια «πιο φυσιολογική ζωή» από αυτή των τελευταίων μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή