ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GREENPEACE ΚΑΤΑ 14 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ιχνη τοξικών χημικών ουσιών σε προϊόντα τους

ΠΕΚΙΝΟ. Δεκατέσσερις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ρούχων κατηγορεί η Greenpeace ότι σε προϊόντα τους βρέθηκαν ίχνη τοξικών χημικών ουσιών που είναι πιθανό να πλήξουν τα όργανα αναπαραγωγής ζώντων οργανισμών. Η Greenpeace αγόρασε σε 18 χώρες δείγματα ρούχων από τις εταιρείες αυτές, τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, και άρχισε τη διαδικασία ελέγχου. «Αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης (ΝΡΕ) εντοπίστηκαν στα δύο τρίτα των δειγμάτων», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Λι Γιφάνγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση «Dirty Laundry 2». Οι αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης είναι χημικά προϊόντα που συχνά χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων, συνθετικών και μη. Οταν αποσυντίθενται, παράγεται νονυφαινόλη, ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν, που προκαλεί ορμονικές διαταραχές και μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη γονιμότητα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

Αισιοδοξία από τον Μπάιντεν

ΤΟΚΙΟ. Ιαπωνία και ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι πήγε στην Ιαπωνία για να εκφράσει τη συμπάθεια των ΗΠΑ και τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίστηκε τις καταστροφές του σεισμού και του τσουνάμι. Επέμεινε ωστόσο ότι ούτε η Ιαπωνία, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή. «Ενώ εσείς αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει ποτέ χώρα και εμείς για να βάλουμε σε μια τάξη τα δημοσιονομικά μας, υπάρχουν φωνές στον κόσμο που θεωρούν ότι δεν πρέπει να μας υπολογίζουν. Στοιχηματίζουν λάθος», τόνισε. Οι ΗΠΑ, που έχουν βάσεις στην Ιαπωνία από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν επιστρατεύσει πάνω από 20.000 στρατιώτες και περίπου 160 αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

ΕΪΜΙ ΓΟΥΑΪΝΧΑΟΥΖ

«Καθαρή» η τοξικολογική

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεν βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες στη σορό της Βρετανίδας τραγουδίστριας της σόουλ, Εϊμι Γουάινχαουζ. Αυτό αποκάλυψαν μέλη της οικογένειάς της, που έλαβαν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Αντίθετα εντοπίστηκε αλκοόλ στη σορό της, αλλά δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση οινοπνεύματος έπαιξε σοβαρό ρόλο στον θάνατό της. Υπενθυμίζεται ότι η τραγουδίστρια, που περιέγραψε στα τραγούδια της τη μάχη της με τις εξαρτήσεις, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κάμντεν στο βόρειο Λονδίνο στις 23 Ιουλίου. Η νεκροψία απέτυχε να προσδιορίσει την ακριβή αιτία θανάτου της κι έτσι η οικογένειά της αναμένει το τελικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Προϋποθέσεις από Μέρκελ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μια σειρά από προϋποθέσεις που συνδέονται με το Κόσοβο και τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει το Βελιγράδι, αν θέλει να γίνει δεκτό ως υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτος-μέλος, παρουσίασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. «Πιστεύω ότι είμαστε σε μία κρίσιμη φάση και το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σερβίας έχει άμεση σχέση με το επίπεδο των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικές της χώρες», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τάντιτς.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Απήχθησαν δύο Γερμανοί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δύο Γερμανοί απήχθησαν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γκίντο Βέστερβελε, ο οποίος δήλωσε χθες σε Γερμανούς δημοσιογράφους: «Δυστυχώς πρέπει να επιβεβαιώσω ότι δύο Γερμανοί υπήκοοι αγνοούνται στο Αφγανιστάν. Υπάρχει μία εκτεταμένη επιχείρηση αναζήτησής τους. Εξετάζουμε κάποιες ενδείξεις που συγκλίνουν στην άποψη ότι απήχθησαν». Απέφυγε πάντως να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των δύο Γερμανών. Απλώς διευκρίνισε ότι συνεργάζονταν με τις αρμόδιες αρχές στο Αφγανιστάν. Η Γερμανία έχει 5.200 στρατιώτες στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής στο Αφγανιστάν.

ΜΕΤΕΒΗ ΧΘΕΣ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ

Στην Τζάσεμ ο Ρόμπερντ Φορντ

ΑΜΜΑΝ. Στην πόλη Τζάσεμ της νότιας επαρχίας Ντεράα της Συρίας μετέβη χθες απροειδοποίητα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα, Ρόμπερτ Φορντ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. «Ηλθε με το αυτοκίνητό του σήμερα το πρωί παρά το γεγονός ότι η Τζάσεμ είναι γεμάτη από άνδρες της μυστικής αστυνομίας. Βγήκε έξω και πέρασε πολλή ώρα περπατώντας στην περιοχή. Ηταν προσεκτικός ώστε να μη γίνει αντιληπτός την ώρα που μιλούσε με κόσμο, προφανώς για να μην προκαλέσει κακό σε αυτούς», δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξάλλου, ενέκρινε τη σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή