Επιτροπή ΟΗΕ θα συσταθεί για τη Συρία

Επιτροπή ΟΗΕ θα συσταθεί για τη Συρία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση ισχυρίζονταν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ σκότωσαν περισσότερους από εννιά διαδηλωτές στη Χάμα, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Ρόμπερτ Φορντ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη Τζασέμ, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Σύμφωνα με τους εξεγερθέντες, στη συγκεκριμένη πόλη δώδεκα άνθρωποι είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του πρόεδρου Ασαντ τον περασμένο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου ο κ. Φορντ είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά τη Χάμα προκαλώντας την οργή της συριακής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, έκανε χθες γνωστό ότι ο κ. Φορντ ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας για την επίσκεψη στην Τζασέμ μόνο μετά την ολοκλήρωσή της.

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα άναψε τα ξημερώματα της Τετάρτης το πράσινο φως για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αναλάβει να διαπιστώσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από πλευράς του καθεστώτος Ασαντ. Αντιθέτως, το κείμενο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, εξακολουθεί να «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις της Μόσχας και του Πεκίνου. «Η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για την επιβολή κυρώσεων», υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσουρίν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοξού, τόνισε πως «το μέλλον της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό της χώρας και μόνο».

Χθες, η Ε.Ε. πρόσθεσε στη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων του Ιράν, Αλ Κουντς, ακόμα πέντε Σύρους στρατηγούς στον κατάλογο αξιωματούχων στους οποίους έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, για τον ρόλο τους στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή