Σοβαρές απώλειες έχει υποστεί το ΡΚΚ

Σοβαρές απώλειες έχει υποστεί το ΡΚΚ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές απώλειες εις βάρος του ΡΚΚ, με 100 μαχητές νεκρούς και πλήγματα εναντίον 349 στόχων στα Κανδύλια όρη, στο Χακούρκ, το Αβασίν-Μπασιάν και το Ζαπ, στη διάρκεια των επιδρομών του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ από την Τετάρτη 17 Αυγούστου, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Ομως, οι επιθέσεις που άρχισαν σε αντίποινα για τον θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε συνδυασμό με επιθέσεις του ιρανικού πυροβολικού από τον Ιούλιο, έχουν φέρει αναστάτωση στον άμαχο πληθυσμό της ημιαυτόνομης κουρδικής επικράτειας και σε δύσκολη θέση την κουρδική κυβέρνηση στο Αρμπίλ. Τη διάσταση αυτή υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, καταδικάζοντας τον θάνατο οκτώ αμάχων από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και καλώντας την ηγεσία του ΡΚΚ να αναζητήσει λύση στο κουρδικό πρόβλημα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και όχι στο πεδίο των μαχών.

Ως γνωστόν, όμως, το κουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διάλογο με το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), λόγω της κράτησης βουλευτών του, που έχουν εκλεγεί ως ανεξάρτητοι. Πέραν αυτού, το BDP δεν καταδικάζει ως τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, που αρνείται να καταθέσει τα όπλα εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και επιμένει για τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν δέχεται επιθέσεις και από το Ιράν, το οποίο σφυροκοπά από τον Ιούλιο θέσεις του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK), ιρανικού σκέλους του ΡΚΚ. Οι ιρανικοί βομβαρδισμοί σε συνδυασμό με τους τουρκικούς έχουν εγκλωβίσει μέρος του πληθυσμού ανάμεσα σε πυρά. Εξ ου και ο πρόεδρος Μπαρζανί επέκρινε χθες τους αντάρτες ότι δίνουν το πρόσχημα στην Τουρκία και το Ιράν να βομβαρδίζουν κουρδικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή