Επιτέθηκαν στον δημοφιλέστερο Σύρο σκιτσογράφο

Επιτέθηκαν στον δημοφιλέστερο Σύρο σκιτσογράφο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Αγνωστοι, πιθανότατα παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ, επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον δημοφιλέστερο ίσως σκιτσογράφο της Συρίας, Αλί Φαρζάτ. Ο τελευταίος βρέθηκε από περαστικούς αιμόφυρτος στη λεωφόρο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Δαμασκού και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Επιτροπών Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης, Ομάρ Ιντιλμπί, ομάδα ενόπλων, προσκείμενων στο καθεστώς, απήγαγαν τον 60χρονο Φαρζάτ την ώρα που εκείνος διέσχιζε την πλατεία Ουμαγιάντ της συριακής πρωτεύουσας και στη συνέχεια τον μετέφεραν οδικώς σ’ άλλη τοποθεσία όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια. Ο κ. Ιντιλμπί ανέφερε, ακόμα, ότι ο Φαρζάτ έφερε εκδορές στο πρόσωπο, ενώ διεγνώσθη με κατάγματα και στα δύο του χέρια.

Ο Φαρζάτ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Παναραβικής Ενωσης Σκιτσογράφων, είχε εκφραστεί θετικά για τον πρόεδρο Ασαντ, όταν εκείνος ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας το 2000, αλλά τα τελευταία χρόνια ασκούσε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση μέσω κυρίως της δουλειάς του. Πριν ένα περίπου μήνα, ο Φαρζάτ είχε υποστηρίξει στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η επανάσταση στη Συρία είναι «αυθεντική» και «ελεύθερη».

Την ίδια στιγμή, άρματα μάχης φέρονται να εισέβαλαν χθες στη Σουχαΐλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως εναντίον πλήθους που διαδήλωνε κατά του Σύρου προέδρου. «Περισσότερα από δέκα άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης», υποστήριξε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από την Ντέιρ Αλ Ζορ, νοτιοανατολικά της Σουχαΐλ. «Πρόκειται για μια περιοχή όπου διεξάγονται καθημερινά διαδηλώσεις και ο στρατός κατέφυγε στη γνωστή τακτική της δυσανάλογης βίας με στόχο να φοβίσει τον κόσμο», συνέχισε ο ίδιος.

Χθες, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι έντεκα συνολικά πολίτες έπεσαν νεκροί την Τετάρτη σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα δε με το HumaRights Watch, 49 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 17 Αυγούστου όταν ο πρόεδρος Ασαντ διαβεβαίωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν τερματιστεί. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, SANA, μετέδωσε ότι οκτώ στρατιώτες έπεσαν χθες νεκροί από τα πυρά ενόπλων στον δρόμο μεταξύ της Ραστάν και της Τελμπισέ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, επανέλαβε χθες ότι μόνο ο λαός της Συρίας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Η Δύση ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επιτεθεί στη Συρία κατά τον ίδιο τρόπο που έπραξε στην περίπτωση της Λιβύης», σχολίασε ο κ. Αχμεντινετζάντ. «Εν τούτοις, η κυβέρνηση και ο λαός της χώρας πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Τέλος, πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Ενωση επαναλάμβαναν χθες ότι οι πιθανότητες να υιοθετήσουν άμεσα οι Βρυξέλλες μέτρα σε βάρος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Χθες, μάλιστα, η γαλλική πετρελαϊκή Total φερόταν να μην έχει παραλάβει φορτίο νάφθας που είχε αγοράσει από τα διυλιστήρια της Μπανιάς. Και η δανέζικη Moller – Maersk έσπευσε χθες να ακυρώσει συμφωνία για την αγορά νάφθας από τη Συρία. Η ολλανδική Shell, ωστόσο, έχει ήδη ναυλώσει δεξαμενόπλοιο 80.000 τόνων για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Μπανιάς στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή