Ο χρόνος πάγωσε μέσα στα κτίρια του καθεστώτος

Ο χρόνος πάγωσε μέσα στα κτίρια του καθεστώτος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει σαν τα μέλη του λιβυκού υπουργικού συμβουλίου να βγήκαν για φαγητό και να πρόκειται να επιστρέψουν σε λίγο. Ενας χαρτοφύλακας έχει αφεθεί στο λακαρισμένο τραπέζι, ενώ στην κεφαλή παραμένει η κάρτα που γράφει «Δρ Αλ Μπαγκνταντί Αλι αλ Μαχμούντι, πρωθυπουργός της Λιβύης». Στον προθάλαμο εξακολουθούσε να λειτουργεί το κλιματιστικό. Το πρωθυπουργικό γραφείο, στη διπλωματική συνοικία της Τρίπολης, εγκαταλείφθηκε και στο εσωτερικό του ο χρόνος έχει παγώσει. Οι υπουργοί του καθεστώτος Καντάφι αγνοούνται και οι εξεγερμένοι δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν διοικητική δομή. Τα συναισθήματα, ωστόσο, των Λιβύων για τον συνταγματάρχη είναι σαφή. Οπως έγραψε κάποιος σε έναν τοίχο, «Στην Κόλαση ο Καντάφι». Σύμφωνα με μία θεωρία, πολλοί άνθρωποι του Καντάφι κρύβονται στο ξενοδοχείο Rixos, όπου εκρατούντο αιχμάλωτοι του καθεστώτος 30 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.

Εικόνα εγκατάλειψης επικρατούσε χθες και στο αρχηγείο της μυστικής αστυνομίας. Κανείς δεν πήγε για δουλειά, ενώ εξίσου έρημο παρέμενε και το υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί κοντά έχει απομείνει κατεστραμμένο και καμένο το όμορφο κτίριο όπου στεγαζόταν η βρετανική πρεσβεία. Το μόνο που απέμεινε από τα παλιά έπιπλα είναι ένα μισοκαμένο τραπέζι μπιλιάρδου. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι στρατιώτες προέτρεπαν τους ντόπιους να εισβάλουν στο εσωτερικό, να κλέψουν και να κάψουν. Στο προαύλιο μένουν απανθρακωμένα τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ στο εσωτερικό σπαρμένα χαρτιά μαρτυρούν την απαστράπτουσα ζωή του παρελθόντος. Ενα παλαιό μενού από δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Τσαρλς Κλαρκ, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, αποδεικνύει τις στενές σχέσεις Βρετανίας και Λιβύης, αλλά και την πολυτέλεια των εδεσμάτων. «Αρνάκι με κους κους και λαχανικά, καφές, σοκολάτα, σαμπλί», εδέσματα που δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν οι πάμπτωχοι ντόπιοι.

Σε ένα σημείο ελέγχου εκεί κοντά, πάνοπλος αντάρτης, καθισμένος στα μέσα του δρόμου σε μαύρο δερμάτινο καναπέ που αφαιρέθηκε από διαμέρισμα συνεργάτη του Καντάφι, εξηγεί: «Δεν είχαμε στα σπίτια μας τέτοια πράγματα. Ο συνταγματάρχης είχε. Δαπανούσε τα χρήματά μας για να αγοράζει όπλα και να κάνει πάρτι». Εξακολουθούν να ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο της Τρίπολης αλλά σιγά σιγά ανοίγουν κάποια καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή