Προειδοποίηση από Πεντάγωνο για άμυνα Κίνας

Προειδοποίηση από Πεντάγωνο για άμυνα Κίνας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ικανότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να προβάλλουν την ισχύ της χώρας, επισημαίνει ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για την κινεζική άμυνα. Τα νέα αεροπλανοφόρα, οι πύραυλοι θαλάσσης-θαλάσσης, το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους τύπου Στελθ, οι βελτιωμένες ικανότητες κυβερνοπολέμου και το δόγμα της «διαστημικής κυριαρχίας», θα συνεισφέρουν -σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης- στα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δυναμικότητας 2,3 εκατομμυρίων ανδρών.

Το Πεκίνο, όμως, υποβάθμισε τις αμερικανικές ανησυχίες, κατηγορώντας το Πεντάγωνο για εσκεμμένη άρνηση αποδοχής της ειρηνικής φύσης της κινεζικής άμυνας, αλλά και για «ανάμειξη» στο θέμα της Ταϊβάν. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε χθες την έκθεση «αντιπροσωπευτική ψυχροπολεμικής σκέψης», καλώντας τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εμφάνισης της Κίνας ως απειλητικής δύναμης.

Η έκθεση εκτιμά ότι η Κίνα δαπάνησε 160 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της και άλλα αμυντικά προγράμματα το 2010. Το ποσόν αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που ανακοινώνει επισήμως το Πεκίνο, αλλά κατά πολύ μικρότερο από τα 700 δισ. δολάρια που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για την άμυνά τους την ίδια περίοδο. Στο θέμα των νέων προγραμμάτων, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το νέο κινεζικό αεροπλανοφόρο θα μπορεί να ενταχθεί στον στόλο το 2015, ενώ το μαχητικό Στελθ, τύπου Τσενγκντού J-20, δεν θα έχει ολοκληρώσει τις πτητικές δοκιμές πριν από το 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία στο Πεντάγωνο προκαλεί, όμως, ο πύραυλος θαλάσσης-θαλάσσης Ντονγκ Φεν (Ανατολικός Ανεμος), που θεωρείται ικανός να βυθίσει ακόμη και τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα.

«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει δημιουργήσει μονάδες κυβερνοπολέμου, ειδικευμένες σε επιθέσεις εναντίον των δικτύων υπολογιστών του εχθρού», αναφέρει η αμερικανική έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή