Στο έλεος του καύσωνα έχουν παραδοθεί τα Βαλκάνια

Στο έλεος του καύσωνα έχουν παραδοθεί τα Βαλκάνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο έλεος του καύσωνα έχει παραδοθεί η νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων να αντιμετωπίζουν πυρκαγιές ή επικίνδυνες για την υγεία θερμοκρασίες. Οι Αρχές στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία, στα Σκόπια, στη Βοσνία και την Αλβανία εξέδωσαν, χθες, προειδοποίηση για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών, στους οποίους συνέστησαν να πίνουν πολλά υγρά, ώστε να μην υποκύψουν στην υπερθερμία.

Ιατρικές πηγές στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι από την Τετάρτη οι ομάδες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών έχουν λάβει τουλάχιστον 600 κλήσεις από κατοίκους της πόλης, οι οποίοι αρρώστησαν με τη ζέστη. «Οι άνθρωποι καταρρέουν και λιποθυμούν στους δρόμους», δήλωσε ο ιατρός Ζέλικο Μπάτσεβιτς.

Μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές ήταν το Μαυροβούνιο, όπου η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ωθώντας τις Αρχές να προτείνουν στους εργοδότες περικοπή του ωραρίου εργασίας ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες. Στην ΠΓΔΜ, οι Αρχές συνέστησαν στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, όπως και στις εγκύους, να μην πάνε στην εργασία τους. Στη Βοσνία, τα εργατικά συνδικάτα κάλεσαν τις κατασκευαστικές εταιρείες να σταματήσουν τις εργασίες σε ανοιχτούς χώρους κάτω από τον ήλιο. Στο Μοστάρ της Βοσνίας, το θερμόμετρο εκτοξεύτηκε την Τετάρτη στους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ύπηρξαν σημεία στους δρόμους όπου έλιωσε η άσφαλτος από τη ζέστη και τα παιδιά έσπευσαν παίζοντας να αφήσουν τα αποτυπώματά τους. «Ο μόνος τρόπος για να σωθείς είναι να βουτήξεις στο ποτάμι», δήλωσε ένας μαθητής, ο Σεμίρ Χεμπίμπ. «Κοιμάμαι στο μπαλκόνι μου και το πρωί πηγαίνω στον ποταμό Νερέτβα, όπου κάθομαι μέχρι να βραδιάσει». Στη νότια Βοσνία, καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα μολύνσεων στο στομάχι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τα βακτήρια. Οι ιατροί στην πόλη Λίβνο ανέφεραν τουλάχιστον 50 περιστατικά μέσα σε μία εβδομάδα. Στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία, οι Αρχές δίνουν μάχη και με τις πυρκαγιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή