ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι εμπρησμοί αυτοκινήτων στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέα έξαρση του φαινομένου της πυρπόλησης αυτοκινήτων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Βερολίνο, πρόβλημα επί έτη άλυτο, που εντείνει τώρα την πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των δημοτικών εκλογών. Παρά τους ελέγχους της Αστυνομίας, με ελικόπτερα που φέρουν υπέρυθρες κάμερες και πετούν συνεχώς πάνω από την πόλη, οι εμπρησμοί αυτοκινήτων συνεχίζονται. Κάθε νύχτα στη γερμανική πρωτεύουσα, εδώ και δύο εβδομάδες, καίγονται αυτοκίνητα. Μέχρι χθες είχαν πυρποληθεί τουλάχιστον 90.

Τα φλεγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν ένα είδος παράδοσης στο Βερολίνο. Το ρεκόρ σημειώθηκε το 2009 με 401 εμπρησμούς. Φέτος όμως ενδέχεται να καταρριφθεί, αφού ήδη μέχρι τώρα τα καμένα αυτοκίνητα της χρονιάς είναι 364. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία παίζει αυτή τη φορά η κούρσα για την κατάκτηση του Δήμου του Βερολίνου, που θα κριθεί τον άλλο μήνα.

Ο Μπούρκαρντ Ντρέγκερ, υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας εθελοντικής αστυνομικής δύναμης, που θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα. «Οταν το κράτος αποτυγχάνει στον τομέα της ασφάλειας, ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να σκέπτονται ότι πρέπει να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους», δήλωσε στους New York Times, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της διαιώνισης του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος, Κλάους Βόβεραϊτ, ζήτησε από τους κατοίκους να βοηθήσουν την Αστυνομία να συλλάβει τους δράστες. «Κινούμαστε στο σκοτάδι», παραδέχθηκε, προκαλώντας τη χλεύη πολλών εφημερίδων, περιλαμβανομένης της αριστερής Berliner Zeitung. «Οταν ένας δήμαρχος λέει κάτι τέτοιο, αναγνωρίζει την αποτυχία του», παρατήρησε η εφημερίδα. «Κανείς δεν περιμένει από αυτόν αποτελέσματα. Ο Βόβεραϊτ μπορεί να κληρονόμησε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα έμεινε άλυτο στα δέκα χρόνια της θητείας του. Και αυτό εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητά του να επανεκλεγεί δήμαρχος στις 18 Σεπτεμβρίου». Σύμφωνα με την Ενωση Γερμανών Ασφαλιστών, πολλά αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά λόγω ατυχήματος ή μηχανικού προβλήματας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η μάχη για τη δημαρχία έχει καταστήσει την πυρπόληση οχημάτων πιο ελκυστική. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα πίσω από τους εμπρησμούς να βρίσκεται κάποιο τοπικό κίνημα. «Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατία, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουν αυτή την εκδοχή», τόνισε ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Ντίτερ Βίφελσπουτς.

Τα προηγούμενα χρόνια τα αυτοκίνητα που πυρπολούνταν ήταν τα περισσότερα ακριβά και οι εμπρησμοί σημειώνονταν σε συγκεκριμένες συνοικίες του Βερολίνου, όπως το Φρίντριχσαϊν, πρώην οχυρό των πανκ. Τώρα, όμως, καίγονται όλα τα είδη των αυτοκινήτων σε όλες τις συνοικίες.