ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σαν 168 βόμβες στη Χιροσίμα η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

ΤΟΚΙΟ. Ισοδύναμη με 168 βόμβες της Χιροσίμας είναι η ποσότητα ραδιενεργού καίσιου 137 που διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα μετά τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου. Αυτήν την εκτίμηση διατύπωσε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση· ωστόσο ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας επισήμαναν ότι ο βομβαρδισμός της ιαπωνικής πόλης στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η διαρροή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη, καθώς στην πρώτη περίπτωση έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι και στη δεύτερη κανείς. Η εκτίμηση κατατέθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Ναότο Καν σε επιτροπή της Κάτω Βουλής, αρμόδια για την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΙΑΖΕ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Αιμομειξία στην Αυστρία

ΒΙΕΝΝΗ. Μία ακόμα περίπτωση αιμομειξίας συγκλονίζει την αυστριακή κοινωνία. Χθες συνελήφθη στην Ανω Αυστρία ένας 85χρονος πατέρας, ο οποίος κατηγορείται ότι κρατούσε φυλακισμένες, ξυλοκοπούσε και βίαζε τις δύο κόρες του επί 40 χρόνια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της επαρχίας της Ανω Αυστρίας, οι δύο γυναίκες (53 και 45 ετών σήμερα) παρέμεναν διαρκώς κλειδωμένες σε μια μικρή κουζίνα με έναν μόνο πάγκο για να κοιμούνται. Δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ πάσχουν από νοητική υστέρηση. Η απίστευτη υπόθεση εξελίχθηκε στο γραφικό χωριουδάκι Σαν Πέτερ Αμ Χαρτ κοντά στα γερμανικά σύνορα. Η γυναίκα του συλληφθέντος, η οποία υφίστατο ανάλογα μαρτύρια με τις κόρες της, πέθανε το 2008. O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

Εκατό ετών ο Βο Νγκουγέν Γκιαπ

ΑΝΟΪ. Ο θρυλικός στρατηγός Βο Νγκουγέν Γκιαπ, ήρωας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, γιόρτασε χθες τα 100 του χρόνια. Θεωρείται από τους σημαντικότερους στρατηγούς στη σύγχρονη ιστορία. Το 1954 υποχρέωσε τα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα σε ταπεινωτική ήττα στο Ντιεν Μπιεν Φου, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ανεξάρτητο Βιετνάμ και το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα. Ο Γκιαπ παραμένει ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του σύγχρονου Βιετνάμ μαζί με τον ιδρυτή του, Χο Τσι Μινχ. Γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1911 ο Γκιαπ δεν ήταν προορισμένος να γίνει στρατιώτης. Πήγε στο Ανόι για να σπουδάσει και μετά να διδάξει Ιστορία, όμως στο τέλος της δεκαετίας του 1930 διέφυγε στην Κίνα. Συνάντησε εκεί τον «Θείο Χο», ο οποίος του ανέθεσε στα τέλη του 1944 να ιδρύσει τον επαναστατικό στρατό Βιετ Μινχ. Μετά τη νίκη στο Ντιεν Μπιεν Φου, ο Γκιαπ συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν, στις 30 Απριλίου 1975.

ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

ΑΓΚΥΡΑ. Σε Κούρδους αντάρτες αποδίδεται η επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, που έλαβε χώρα, χθες το πρωί, στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι, όπως μετέδωσε το CNN Turk. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από απόσταση και από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες, περίπου στις 7.00 το πρωί, τοπική ώρα.

ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Συγκρούσεις σε πόλεις της Χιλής

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο και άλλες πόλεις στη διάρκεια της διήμερης απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του πολυεκατομμυριούχου προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα. Ομάδες νέων πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα εναντίον τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη εκατοντάδων ατόμων από την περασμένη Τετάρτη. Την απεργία κήρυξε το μεγάλο εργατικό συνδικάτο, CUT, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών που ζητούν ελεύθερη εκπαίδευση και καλύτερη διανομή του εθνικού πλούτου. Η απεργία, πάντως, δεν επηρέασε τα ορυχεία.

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τους τρόπους που θα επιτρέψουν στη βρετανική κυβέρνηση να παρεμποδίσει την πρόσβαση οποιουδήποτε χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να υποκινεί σε ταραχές αναζήτησε χθες η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι σε συνάντησή της με την αστυνομία και τις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις ιστοσελίδες. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Blackberry, που κατηγορήθηκε ότι με το σύστημα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που διαθέτει διευκόλυνε στον συντονισμό και τη συνεννόηση των νεαρών που προκάλεσαν στις αρχές του μήνα επεισόδια στο Λονδίνο και πολλές άλλες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή