O Ρικ Πέρι άφησε πίσω τον Μιτ Ρόμνεϊ

O Ρικ Πέρι άφησε πίσω τον Μιτ Ρόμνεϊ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος -για τις προεδρικές εκλογές του 2012- φέρεται να είναι ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι, ο οποίος προπορεύεται, με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις, του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ. Τη νέα πραγματικότητα και αλλαγή των δεδομένων καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αν και η εκστρατεία του Ρικ Πέρι για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ξεκίνησε σχετικά αργά, απέδωσε γρήγορα καρπούς. Στις 13 Αυγούστου το 29% των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που προσέγγιζαν τις θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωνε ότι ο κυβερνήτης του Τέξας θα ήταν ο υποψήφιος που θα ήθελαν να διεκδικήσει την προεδρία και να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gallup.

Η δημοτικότητα του Πέρι δεν ετρώθη από τα δριμύτατα σχόλια που εκτόξευσε εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ούτε από την αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Ομπάμα.

Βέβαια οι πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις για το χρίσμα θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου, αλλά οι περισσότεροι επίδοξοι διεκδικητές έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία εδώ και μήνες.

Στη δημοσκόπηση της Gallup σχετικά με τον ποιος πρέπει να λάβει το χρίσμα, τη δεύτερη θέση έλαβε ο Ρόμνεϊ με 17%, την τρίτη ο Ρον Πολ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Τέξας, με 13%, και την τέταρτη η Μισέλ Μπάκμαν από τη Μινεσότα, με ποσοστό που προσέγγιζε το 10%. Και η δημοσκόπηση της Public Policy Polling δίνει μεγάλο προβάδισμα στον Πέρι (33%) έναντι του Ρόμνεϊ που συγκέντρωσε μόλις 20%.

Τα ποσοστά αυτά καταγράφηκαν ύστερα από τηλεφωνική έρευνα σε 1.040 Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, οι οποίοι ωστόσο προσεγγίζαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά την περίοδο 17 έως 21 Αυγούστου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις που διατύπωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. Ο Ρόμνεϊ, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λίμπανον του Νιου Χάμσαϊρ, δήλωσε ότι ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο ζεστός λόγω της δραστηριότητας του ανθρώπου για να προσθέσει: «Δεν έχω, ωστόσο, καμία διάθεση να δαπανήσω τρισεκατομμύρια δολάρια σε κάτι για το οποίο δεν έχω απαντήσεις». Ο Πέρι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νιου Χάμσαϊρ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «αναπόδεικτη θεωρία» και χαρακτήρισε την επιστήμη που ασχολείται με το ζήτημα «εντόνως πολιτικοποιημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή