«Οχι» Γάλλων σε χρίσμα Στρος–Καν

«Οχι» Γάλλων σε χρίσμα Στρος–Καν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντίθετη εμφανίζεται η πλειονότητα των Γάλλων στην προοπτική επιστροφής του Ντομινίκ Στρος-Καν στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, μετά την άρση όλων των κατηγοριών απόπειρας βιασμού που τον βάρυναν.

Αυτό έδειξε σφυγμομέτρηση της εταιρείας CSA, σύμφωνα με την οποία το 53% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας των Σοσιαλιστών να μη διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2012. Ο Στρος-Καν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία μέχρι τη σύλληψή του στις 14 Μαΐου, ύστερα από την καταγγελία της 32χρονης καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel της πλατείας Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ο γνωστός στη Γαλλία με τα αρχικά DSK επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσπαθήσει να τη βιάσει.

Την Τρίτη, δικαστής της Νέας Υόρκης απέσυρε το σύνολο των κατηγοριών εναντίον του Στρος-Καν, δίνοντας τέλος σε τρεις μήνες αδιάκοπης δημοσιογραφικής κάλυψης και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η εισαγγελία αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι οι ισχυρισμοί της καμαριέρας από τη Γουινέα, Ναφισάτου Ντιαλό, περιείχαν πολλές αντιφάσεις και ανακρίβειες. Μόλις 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επιθυμούσε ο Στρος-Καν να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές και 19% είπε ότι θα ήθελε ο DSK να στηρίξει έναν από τους έξι σημερινούς υποψηφίους. Στο μεταξύ, γραφειοκρατικά προσκόμματα θα συναντούσε ο Στρος-Καν εάν επιθυμούσε να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του κόμματος, καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Ο Στρος-Καν σχεδιάζει να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα συναντηθεί με πρώην υφισταμένους του.

Στο μεταξύ, η πολυτελής μονοκατοικία του ζεύγους Στρος-Καν στη συνοικία Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη έχει καταστεί πόλος έλξης τουριστών από κάθε σημείο των ΗΠΑ και του κόσμου, αλλά και εκκεντρικών κατοίκων της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Εκκεντρικός «δόκτωρ»

Ενας από αυτούς είναι και ο δρ Μακ Τρουόνγκ. Ο δρ Τρουόνγκ, βιετναμέζικης καταγωγής, περιγράφει τον εαυτό του στην ιστοσελίδα του ως «δικηγόρο, φιλόσοφο, γλωσσομαθή, εφευρέτη και οικοδεσπότη ιντερνετικής εκπομπής με τίτλο Θεός 3.0».

Αφού πάτησε το κουδούνι της εισόδου, ο δρ Τρουόνγκ ζήτησε να δει τον κ. Στρος-Καν. Η άρνηση της αυστηρής φωνής από το θυροτηλέφωνο δεν πτόησε τον βραχύσωμο δόκτορα, που έβγαλε από την τσέπη του και έριξε στη χαραμάδα φάκελο με παραλήπτη τους «Κύριο και Κυρία DSK». Ερωτηθείς από τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους τι περιείχε ο φάκελος, ο δρ Τρουόνγκ απήντησε: «Εχω εκπροσωπήσει επιτυχώς 15.000 πελάτες, ενώ δώδεκα γερουσιαστές με έχουν αποκαλέσει «πρότυπο επιτυχίας του αμερικανικού ονείρου». Αν ο αξιότιμος κύριος Στρος-Καν με επιλέξει, θα μπορέσει ακόμη και να εκλεγεί πρόεδρος στη Γαλλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή