Καταγγελίες για εκτελέσεις στη Λιβύη

Καταγγελίες για εκτελέσεις στη Λιβύη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση προς τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα να αποφύγουν πράξεις αντεκδίκησης απηύθυναν τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς συσσωρεύονται καταγγελίες για ένθεν κακείθεν συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου (ΠΕΣ) των αντικανταφικών, στο εξάμηνο που μεσολάβησε από την έναρξη της εξέγερσης περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μια μέρα μετά τις συγκρούσεις στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, οι εξεγερμένοι εμφανίζονταν να σταθεροποιούν και να επεκτείνουν τον έλεγχό τους, αν και σποραδικές ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, στην πρώτη συνέντευξη των εξεγερμένων στην Τρίπολη, ο υπεύθυνος οικονομικών του νέου καθεστώτος Αλί Ταρχούνι ανακοίνωσε ότι η έδρα του ΠΕΣ μεταφέρεται από τη Βεγγάζη στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε ότι οι καταγγελίες για συνοπτικές εκτελέσεις και βασανιστήρια θα διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Δημοσιογράφοι του BBC και του Αλ Τζαζίρα ανακάλυψαν σε νοσοκομείο της Λιβύης 17 πτώματα ανταρτών, που, σύμφωνα με γιατρούς, είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί -αρκετοί εξ αυτών πισώπλατα- από άνδρες του κυβερνητικού στρατού. Ανταποκριτής του Reuters μέτρησε σε κεντρική πλατεία της Τρίπολης 30 πτώματα, κατά τα φαινόμενα κανταφικών στρατιωτών και πολιτοφυλάκων. Τουλάχιστον δύο εκ των νεκρών ήταν πισθάγκωνα δεμένοι. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι διαθέτει «ισχυρές μαρτυρίες» για ακρότητες και των δύο στρατοπέδων στην πόλη Ζαουίγια, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για βιαιοπραγίες ανταρτών εναντίον Αφρικανών μεταναστών, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα μισθοφόροι του Καντάφι.

Ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος πηγές των εξεγερμένων, γνωστοποίησε ότι Βρετανοί και Γάλλοι κομάντος βοηθούν τα στρατεύματα των αντικανταφικών να οργανώσουν την πολιορκία της γενέτειρας του Καντάφι, Σύρτης, το ισχυρότερο από τα εναπομείναντα οχυρά του παλιού καθεστώτος.

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινό ρεπορτάζ της γαλλικής Liberation, κατά το οποίο ο επικεφαλής των δυνάμεων των ανταρτών που κατέλαβαν την Τρίπολη, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, υπήρξε ιδρυτής της Μαχόμενης Ισλαμικής Οργάνωσης (GIC), μιας από τις πιο σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις της Λιβύης, που δραστηριοποιήθηκε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Μπελχάτζ συνελήφθη από τη CIA το 2003 και δεν είναι σαφές κατά πόσον έκτοτε πήρε αποστάσεις από την Αλ Κάιντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή