Με διαβατήριο ο Στρος-Καν

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το διαβατήριο του Ντομινίκ Στρος-Καν επέστρεψαν οι αρχές της Νέας Υόρκης το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τους πρώην συνεργάτες του στο Ταμείο, μετά την άρση όλων των κατηγοριών για απόπειρα βιασμού κατά της καμαριέρας του Sofitel, Ναφισατού Ντιαλό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, δήλωσε ότι ο τέως πρόεδρος του Ταμείου σχεδιάζει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για «προσωπική επίσκεψη».

Η επιστροφή του διαβατηρίου του DSK από την Αστυνομία έγινε προχθές, ενώ ο βιογράφος του Στρος-Καν, Μισέλ Τομπμάν, είπε, βγαίνοντας από την κατοικία του ζεύγους στη συνοικία Τραϊμπέκα της Νέας Υόρκης: «Επανέκτησε το διαβατήριό του ύστερα από τρεις μήνες. Αυτό δεν είναι τίποτα το εντυπωσιακό, αλλά για κάποιον σαν τον Στρος-Καν, που αγαπά τα ταξίδια και τον κόσμο, αποτελεί σημαντική συμβολική κίνηση. Ο Ντομινίκ και η Αν θα αναχωρήσουν σύντομα για την Ουάσιγκτον, όπου έχουν πολλά να κάνουν. Τους βρήκα σε πλήρη φόρμα και πολύ χαρούμενους για την εξέλιξη της υπόθεσης. Για τον DSK, η επιστροφή στο ΔΝΤ με το κεφάλι ψηλά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα σχέδιά τους για τους επόμενους μήνες είναι η επιστροφή στη Γαλλία και η αναζήτηση ηρεμίας μετά την περιπέτειά τους αυτή».

Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς είχε ζητήσει την Τρίτη από το δικαστήριο την άρση του συνόλου του κατηγορητηρίου κατά του Στρος-Καν, που είχε δηλώσει αθώος στις 6 Ιουνίου στα επτά κακουργήματα που τον βάρυναν. Μεταξύ των κατηγοριών περιλαμβάνονταν η απόπειρα βιασμού, η σεξουαλική κακοποίηση και η παράνομη κράτηση της 32χρονης καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η Εισαγγελία αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι οι ανακρίβειες στην κατάθεση της Ντιαλό δεν την καθιστούσαν αξιόπιστη μάρτυρα. Αν και η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η Ντιαλό και ο Στρος-Καν είχαν όντως σεξουαλική επαφή στις 14 Μαΐου, η πιστοποίηση του βιασμού κατέστη αδύνατη.

Στο μεταξύ, εργαζόμενος στο ΔΝΤ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του και με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του Ταμείου δεν πρόκειται να υποδεχθούν τον Στρος-Καν με ενθουσιασμό. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι εργαζόμενοι αδιαφορούν. Δεν άκουσα να συζητείται καθόλου η επίσκεψή του. Ο κόσμος τον συμπαθούσε, αλλά κανείς μας δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα. Πιστεύω ότι αν έρθει, ο κόσμος θα τον ακούσει ευγενικά, αλλά ας μην περιμένει και επευφημίες», είπε ο εργαζόμενος στο ΔΝΤ.

Εντονη συζήτηση έχει προκαλέσει η εξέλιξη της υπόθεσης DSK στους κύκλους φεμινιστικών οργανώσεων και στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Η υποχώρηση της Εισαγγελίας σημαίνει «ότι ο λόγος των γυναικών έχει χάσει εν μέρει την αξία του», λέει η Ταλία Μπρετόν της οργάνωσης Paroles de Femmes. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η νομικός-ποινικολόγος Σεσίλ Ναζ-Τελιέ, που επισημαίνει ότι η άρση των κατηγοριών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αποφάσεις γυναικών, θυμάτων βιασμού, που «δεν έχουν ακόμη διαβεί το κατώφλι της καταγγελίας. Η είδηση της νίκης του DSK αποτελεί σαφές μήνυμα στις γυναίκες αυτές ότι η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη δεν θα είναι μόνο ατελέσφορη, αλλά και επιβλαβής για τις ίδιες και τα συμφέροντά τους».

Επόμενος σταθμός της υπόθεσης θα είναι η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει στις αρχές Αυγούστου η Ντιαλό στην αστική Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, ζητώντας χρηματική αποζημίωση από τον Στρος-Καν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή