Σοβαρά επεισόδια στο Σαντιάγο

Σοβαρά επεισόδια στο Σαντιάγο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Χιλής, όπου εκατοντάδες νεαροί που είχαν νωρίτερα αποκοπεί από ογκώδη πορεία διαμαρτυρίας εις βάρος του συντηρητικού προέδρου της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέρα, συγκρούονταν για ώρες με δυνάμεις της Αστυνομίας. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο θάνατος ενός 14χρονου, ο οποίος υπέκυψε χθες το μεσημέρι σε τραύμα από σφαίρα σε νοσοκομείο του Σαντιάγο, θα πυροδοτήσει νέα επεισόδια, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Οι τοπικές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως τις τελευταίες 48 ώρες τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40 αστυνομικοί, οι έξι εκ των οποίων έφεραν τραύματα από σφαίρες, ενώ τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για λεηλασίες καταστημάτων.

Η Αστυνομία κατόρθωσε, εν τέλει, να διαλύσει τους εξαγριωμένους νεαρούς, οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους του Σαντιάγο, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Στη διήμερη γενική απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας κατά της πολιτικής λιτότητας του δισεκατομμυριούχου προέδρου Πινέρα συμμετείχαν περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται, δε, ότι μόνο στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο έλαβαν μέρος 200.000 άνθρωποι.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πρόβλημα βίας, καθώς ορισμένες ομάδες έχουν βάλει στόχο την κατάλυση της δημόσιας τάξης», δήλωσε όσον αφορά τα επεισόδια ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Ροδρίγκο Ουμπίγια. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Αστυνομία προχώρησε σε 450 περίπου συλλήψεις. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπίο Μπίο, Βίκτορ Λόμπος ισχυρίστηκε ότι η κοινωνική αναταραχή οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο δεκαετίες πολλά παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου. «Σήμερα η Χιλή είναι μια χώρα δίχως οικογένειες», δήλωσε ο κ. Λόμπος, ο οποίος επεσήμανε ότι το 65% των παιδιών σήμερα γεννιούνται εκτός γάμου.

Στον αντίποδα, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων θεωρούν ότι τα αίτια της κοινωνικής αναταραχής οφείλονται στο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και επιμένουν στο βασικό τους αίτημα περί αναδιανομής των κερδών από τον ορυκτό πλούτο της χώρας και δη τα ορυχεία χαλκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή