ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ Ο ΜΠΑΡΑΚ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι στρατιώτες στο Σινά

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Εχούντ Μπάρακ, θα συμφωνήσει να επιτρέψει στην Αίγυπτο να αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο Σινά για την ενίσχυση της ασφάλειας μετά την αιματηρή επίθεση στα σύνορα, που οδήγησε σε διπλωματική κρίση τις δύο χώρες. Αυτό δημοσίευσε ο Economist, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπάρακ θα συναινέσει στην ανάπτυξη αιγυπτιακών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, του 1979, επιτρέπουν στην Αίγυπτο να διατηρεί μικρή δύναμη φρουρών με ελαφρύ οπλισμό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Σινά, ενώ επιβάλλουν και περιορισμένη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ από τη δική του πλευρά των συνόρων. Σε συνέντευξή του στο CNN, την Πέμπτη, πάντως, ο κ. Μπάρακ είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις μιας αυξημένης αιγυπτιακής παρουσίας στο Σινά. Αξιωματούχοι στο ισραηλινό υπουργείο Αμύνης και στο γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

Πρόωρες εκλογές στη Δανία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Πρόωρες εκλογές για τις 15 Σεπτεμβρίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ο οποίος αναδείχθηκε πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2009, επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας. Οι δημοσκοπήσεις έως τώρα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει μια σκληρή εκλογική μάχη από την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 96 έδρες έναντι 79 για την Κεντροδεξιά του Ράσμουσεν. Στόχος της προσφυγής στις κάλπες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας, που δοκιμάζεται από την ύφεση.

ΖΗΤΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Επιστήμονες κατά παχυσαρκίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομάδα επιστημόνων τάχθηκε χθες υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της επιπλέον φορολόγησης του φαγητού δίχως διατροφική αξία -γνωστού και ως junk food- προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με έρευνα, μάλιστα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το κόστος της δημόσιας περίθαλψης για ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, ανέρχεται από 2% μέχρι 6% της συνολικής ετήσιας δαπάνης. «Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων», σχολίασε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δρ Κλιμ Μακφέρσον.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Λείψανα θυμάτων 11ης Σεπτεμβρίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ιατροδικαστές του Μανχάταν συνεχίζουν την προσπάθεια αναγνώρισης των λειψάνων των θυμάτων της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία. Αποκαλύπτουν, μάλιστα, πως το 40% των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο την αποφράδα εκείνη μέρα δεν έχει αναγνωριστεί. «Είχαμε συνολικά 21.817 υπολείμματα ανθρώπινων σωμάτων», λέει η βιολόγος και διευθύντρια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, δρ Μεχντίλντ Πριντς. Σύμφωνα με την ίδια, τα ανθρώπινα υπολείμματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί είναι 6.314. «Δεν έχουμε καμιά νομική υποχρέωση να συνεχίσουμε την αναγνώριση των θυμάτων, καθώς όλοι οι νεκροί της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν πιστοποιητικό θανάτου», υποστηρίζει η ίδια. «Το θεωρούμε όμως υποχρέωση προς τις οικογένειες των θυμάτων».

ΣΤΗΝ ΑΜΠΟΥΤΖΑ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ

Εκρηξη αυτοκινήτου έξω από κτίριο ΟΗΕ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη χθες έξω από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, ισοπεδώνοντας μια πτέρυγα του οικήματος και συμπαρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους και υπαλλήλους του Οργανισμού. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα όχημα που πέρασε τις πύλες του συγκροτήματος και πλησίασε το τετραώροφο κτίριο λίγο πριν από την έκρηξη. «Είδα σκορπισμένες σορούς. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Είχα την αίσθηση ότι η έκρηξη προήλθε από το υπόγειο και ταρακούνησε ολόκληρο το κτίριο», είπε ο Μάικλ Οφιλάγιε, υπάλληλος της UNICEF που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο συγκρότημα. Συνολικά 400 υπάλληλοι απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία της Αμπούτζα.

ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αντιψυχωτικά στο Nurofen Ρlus

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι βρετανικές υγιειονομικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ορισμένα πακέτα του παυσίπονου Nurofen Plus περιείχαν κατά λάθος αντιψυχωτικά χάπια με την επωνυμία Seroquel ΧL, ένα σκεύασμα που παρέχεται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, έχουν εντοπιστεί τρεις περιπτώσεις, όλες στο νότιο Λονδίνο. Ερευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί πώς σημειώθηκε το λάθος, αν και θεωρείται απίθανο να πρόκειται για δολιοφθορά.

ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Η Κίνα στηρίζει τους Παλαιστίνιους

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε χθες το πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, Wafa. Το συγκεκριμένο πρακτορείο επικαλείται ανώτατο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Γου Σικέ, ενημέρωσε προχθές τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Χου Τζιντάο, έχει αποφασίσει να στηρίξει την παλαιστινιακή υποψηφιότητα. Η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να ζητήσει στις 20 Σεπτεμβρίου από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ως μέλος του ένα παλαιστινιακό κράτος.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Νέα φουρνιά από WikiLeaks

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι προτίθεται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα χιλιάδες ακόμα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, ορισμένα εκ των οποίων εξακολουθούν να είναι διαβαθμισμένα. «Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα έχουν δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 100.000 τηλεγραφήματα πρεσβείων των ΗΠΑ απ’ όλο τον κόσμο», γράφτηκε στον λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter. Ο λογαριασμός του ιστότοπου στο Twitter πιστεύεται πως ελέγχεται από τον Τζούλιαν Ασάντζ, τον αμφιλεγόμενο Αυστραλό που δημιούργησε το WikiLeaks.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή