Απελπισμένες προσπάθειες Καντάφι να επηρεάσει ΗΠΑ

Απελπισμένες προσπάθειες Καντάφι να επηρεάσει ΗΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύστατη προσπάθεια του καθεστώτος Καντάφι να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη προκειμένου να τερματιστούν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί και να αποτραπεί η «επικείμενη» χερσαία εισβολή το φθινόπωρο, αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν από τους αντάρτες σε κυβερνητικά κτίρια στην Τρίπολη. Κινητήριος μοχλός των μυστικών κινήσεων του καθεστώτος ήταν ο Λίβυος σκηνοθέτης και λομπίστας στην Ουάσιγκτον, Σουφιάν Ομέις. Ο τελευταίος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλ Μπαγκνταντί Αλι αλ Μαχμουντί, ότι «κατά τη γνώμη έγκριτων Αμερικανών αναλυτών το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εισβάλει στη Λιβύη στα τέλη του Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτωβρίου». Σύμφωνα με τον Ομέις, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ, η λιβυκή κυβέρνηση έπρεπε να «παίξει» το χαρτί του γνωστού για τις απόψεις του κατά της εισβολής στο Ιράκ, γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ντένις Κούτσινιχ.

Το καθεστώς προσέγγισε τον Κούτσινιχ, ζητώντας του να επισκεφτεί την Τρίπολη ως επικεφαλής ειρηνευτικής αποστολής. Ο ίδιος επιβεβαίωσε χθες ότι ήρθε σε επαφή με τον Αλ Μπαγκνταντί. «Του εξήγησα ότι δεν ήμουν σε θέση να διαπραγματευτώ ως αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα και πως για λόγους ασφαλείας δεν ήμουν σε θέση να ταξιδέψω στην Τρίπολη», δήλωσε ο Κούτσινιχ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψιν εκφραστεί και κατά της ανάμειξης στον πόλεμο της Λιβύης.

Από άλλα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην Τρίπολη διαφαίνεται πως το καθεστώς Καντάφι ήταν πολύ καλά ενημερωμένο για τα τεκταινόμενα στην αμερικανική και όχι μόνο πολιτική. Ο Μπαγκνταντί, που βρίσκεται σήμερα στην Τυνησία, είχε στην κατοχή του επιστολή του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν προς τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του NTC, Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο Μακέιν δηλώνει υποστηρικτής του NTC, αλλά απαιτεί από τον κ. Τζιμπρίλ να βάλει τέλος στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αντάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή