Καθοριστική η στάση των φυλάρχων

Καθοριστική η στάση των φυλάρχων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βεγγάζη, γενέτειρα της λιβυκής εξέγερσης, η είδηση της εισόδου των ανταρτών στην καρδιά της Τρίπολης πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου ντελίριο ενθουσιασμού. «Για κάθε πρόβλημα στη χώρα, από τη διάλυση του υγειονομικού συστήματος μέχρι τη διάβρωση των δικαστικών αρχών, ευθύνεται μόνο ο Καντάφι», διακηρύσσει ο άνεργος απόφοιτος του τοπικού πανεπιστημίου, Χαλέντ Αμπντουλά Χασάν, καθώς πανηγυρίζει έξαλλα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι κατηγορούν τον Καντάφι για κατασπατάληση του πετρελαϊκού πλούτου του έθνους σε αγορές όπλων και αποτυχημένες στρατιωτικές περιπέτειες στην Αφρική, πιστεύουν ακράδαντα πως η αποκαθήλωση του δικτάτορα θα σημάνει μια νέα εποχή ελευθερίας και ευμάρειας.

Ο υπόλοιπος κόσμος, ωστόσο, συμμερίζεται μεν τη χαρά τους, αλλά παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το μέλλον. Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα, δεν λησμονούν τι ακολούθησε την ανατροπή ενός άλλου Αραβα δικτάτορα, του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι κάτοικοι της Βεγγάζης, βέβαια, δεν συμμερίζονται τους φόβους τους, ενδεχομένως διότι η μετάβαση από το καθεστώς Καντάφι στην προσωρινή κυβέρνηση των ανταρτών ήταν «σχεδόν αναίμακτη». Ο δικτάτορας ουδέποτε είχε πολλούς υποστηρικτές σ’ αυτή την πόλη των 650.000 κατοίκων, τον έλεγχο της οποίας απόλεσε με χαρακτηριστική ευκολία όταν οι εκεί μονάδες του στρατού τάχθηκαν στο πλευρό των διαδηλώτων. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC), ο πυρήνας του οποίου στελεχωνόταν σχεδόν αποκλειστικά από τους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις στη Βεγγάζη, αυτοανακηρύχθηκε αρχικά «πολιτικό πρόσωπο της επανάστασης» και λίγο αργότερα «μοναδικός εκπρόσωπος της Λιβύης». Το NTC κατόρθωσε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο διευθυντών των εργοστασίων ηλεκτροδότησης, λογιστών και άλλων που επέτρεψαν στη Βεγγάζη να επιστρέψει στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Στη συνέχεια, κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγνώριση, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των αραβικών κρατών και των δυτικών δυνάμεων. Καθώς δε η εξέγερση εξαπλωνόταν, το NTC διεύρυνε τη βάση των μελών του. Το NTC υπογραμμίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου του επιλέγονταν κατόπιν συνεννόησης με τους φυλάρχους, αλλά και τους ηγέτες της εξέγερσης σε κάθε περιοχή.

Το NTC ενδιαφέρεται εξαρχής για την άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης και, ως εκ τούτου, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει καταστάσεις ανομίας στις περιοχές που απελευθερώνονται, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. «Θα διατηρήσουμε στις θέσεις τους όσο περισσότερους αστυνομικούς και αξιωματούχους των τοπικών αρχών μπορούμε», υπογράμμισε μέλος του ΝΤC.

Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι ο στρατός των ανταρτών αποτελείται κυρίως από μικρές παραστρατιωτικές ομάδες (κατίμπας) που παραμένουν αφοσιωμένες πριν απ’ όλα είτε στον φύλαρχο – διοικητή του είτε στον ευκατάστατο χρηματοδότη τους. Θα παραδώσουν τα όπλα τους όταν ο πόλεμος έχει τελειώσει; Οι σχέσεις του NTC με τις κατίμπας διαταράχθηκαν με αφορμή τη δολοφονία του στρατηγού Αμπντελφατάχ Γιούνις. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι δολοφόνοι του στρατηγού Γιουνίς ήταν μέλη ανεξέλεγκτης κατίμπα, τα μέλη της οποίας είχαν από παλιά διαφορές μαζί του.

Οι επικεφαλής του NTC υποστηρίζουν ότι θα είχαν περισσότερες εξουσίες αν αποτελούσαν ένα εκλεγμένο σώμα. Εξου και τάσσονται υπέρ μιας γρήγορης μεταβατικής περιόδου και θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα το πολύ οκτώ μηνών από την κατάληψη της Τρίπολης. Στο μεταξύ, ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι φανατικοί ισλαμιστές, ενδεχομένως και εξτρεμιστές, κρύβονται σήμερα ανάμεσα στους αντάρτες και πότε θα εμφανιστούν για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή