Ο τυφώνας «Αϊρίν» πλήττει τις ΗΠΑ

Ο τυφώνας «Αϊρίν» πλήττει τις ΗΠΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας χτύπησε χθες ο τυφώνας «Αϊρίν», με ανέμους ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Οι αρχές στα παράλια του Νιου Τζέρσεϊ διέταξαν την εκκένωση κατοικημένων περιοχών, ενώ ακόμη και κάτοικοι συνοικιών της πόλης της Νέας Υόρκης υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν προσωρινά.

Η πορεία του τυφώνα -κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής- αναμένεται να επηρεάσει 55 εκατομμύρια Αμερικανούς στις πολιτείες από τη Βόρεια Καρολίνα μέχρι και τη Μασαχουσέτη. Οι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ακυρώσεις πτήσεων για όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ τη λειτουργία τους ανέστειλαν χθες και οι σιδηρόδρομοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Νέα Υόρκη αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του συνόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, χθες το μεσημέρι, ενώ 370.000 κάτοικοι της πόλης διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ διέθεσε χθες 18 ελικόπτερα παντός καιρού, εξοπλισμένα με εφόδια, που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο «Ουάσπ» στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας, μακριά από τον τυφώνα.

«Ολοι πρέπει να πάρουμε αυτή την καταιγίδα στα σοβαρά. Ολες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για ιστορική καταιγίδα» είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, που επέσπευσε κατά μία ημέρα την επιστροφή του από τις οικογενειακές διακοπές στο νησί Μάρθας Βίνιαρντ της Μασαχουσέτης.

Παρότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ υποβάθμισε χθες το πρωί την ισχύ της «Αϊρίν» στην κατηγορία 1 της κλίμακας Σάφιρ-Σίμσον, το γιγάντιο μέγεθος της καταιγίδας και η μικρή ταχύτητά της δημιουργούν φόβους για σοβαρές καταστροφές. «Η σημασία που δίνουμε στην καταιγίδα αυτή έχει να κάνει με το μέγεθος και τη διάρκειά της και όχι αναγκαία με την ταχύτητα των ανέμων της. Οι βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, λόγω της μεγάλης έντασης και διάρκειάς τους. Αν συνδυασθούν και με ισχυρούς ανέμους, οι υλικές ζημιές μπορεί να είναι σημαντικές», λέει ο μετεωρολόγος, ειδικός των τροπικών καταιγίδων, Μάικ Μπρέναν. Οι ομοσπονδιακές αρχές προειδοποίησαν ότι αν και η ένταση των ανέμων του τυφώνα θα περιορισθεί μόλις φθάσει στην ξηρά, τα καιρικά φαινόμενα θα είναι τέτοια, που οι επιπτώσεις της καταιγίδας θα γίνουν αισθητές ακόμη και σε περιοχές διακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές.

Συνωστισμός παρατηρήθηκε χθες το πρωί σε καταστήματα τροφίμων της Νέας Υόρκης, καθώς κάτοικοι της μεγαλούπολης προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν εφόδια ενόψει της άφιξης της «Αϊρίν». Πολλά καταστήματα εξάντλησαν γρήγορα τα αποθέματά τους, ιδίως σε κονσέρβες, εμφιαλωμένο νερό και μπαταρίες. Μηχανήματα εκσκαφής δημιουργούσαν αναχώματα στις παραλιακές κοινότητες του Νιου Τζέρσεϊ και του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ κάτοικοι πολυκατοικιών στο Μανχάταν, που διαθέτουν μπαλκόνια, δέχθηκαν συστάσεις να ασφαλίσουν τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτά.

Η ολιγωρία των δημοτικών αρχών στην αντιμετώπιση των ισχυρών χιονοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα στη Νέα Υόρκη και οι σκληρές επικρίσεις που δέχθηκε ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ για τον λόγο αυτό, οδήγησαν τον δήμο της πόλης να λάβει σχεδόν υπερβολικά μέτρα απέναντι στην απειλή του τυφώνα. Μεταξύ άλλων, αναβλήθηκαν οι παραστάσεις των θεάτρων στο Μπρόντγουεϊ, οι αγώνες μπέιζμπολ του Σαββατοκύριακου, συναυλίες στο νησί Γκάβερνορς στον κόλπο της Νέας Υόρκης και η λειτουργία του Ενυδρείου και των ζωολογικών κήπων Νέας Υόρκης και Μπρούκλιν.

Ορισμένα καζίνο στην παραλιακή πόλη του Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία τους από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ο ναύσταθμος του Γκρότον στο Κονέκτικατ διέταξε τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια να αποπλεύσουν για να περάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε κατάδυση. Σε χθεσινό του διάγγελμα στην τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ απευθύνθηκε ενοχλημένος σε παραθεριστές που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις παραλίες της πολιτείας, λέγοντας: «Μιλώ σε αυτούς που κάθονται αυτή τη στιγμή στην παραλία του Ασμπουρι Παρκ. Φύγετε αμέσως από εκεί! Τελείωσε! Μαυρίσατε αρκετά τώρα. Φύγετε από την παραλία, μπείτε στα αυτοκίνητά σας και πηγαίνετε αλλού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή