ΚΟΣΜΟΣ

Στρος-Καν, ελεύθερος μεν, αλλά βαριά «πληγωμένος»

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι σήμερα ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ολες οι κατηγορίες που τον βάρυναν αποσύρθηκαν κατόπιν του αιτήματος της Εισαγγελίας που έκρινε ότι η Ναφισατού Ντιαλό, η καμαριέρα που τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού, δεν ήταν αξιόπιστη μάρτυρας. Συνεπώς, η εκδοχή της σχετικά με το συμβάν στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel στο Μανχάταν, ίσως να μην ανταποκρινόταν στην αλήθεια.

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και ο άνθρωπος που ετοιμαζόταν να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας στις εκλογές του 2012, αλλά κατέληξε σε κελί απομόνωσης ενός σωφρονιστικού καταστήματος στη Νέα Υόρκη, μπορεί να συνεχίσει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του. H απόσυρση των κατηγοριών, ωστόσο, γεννά πολλά ερωτήματα.

Οι οργανώσεις κατά της οικογενειακής και σεξουαλικής βίας ανησυχούν ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα αποτρέψει τα θύματα βιασμού να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Πολλές οργανώσεις Αφροαμερικανών, επίσης, καταγγέλλουν την ανικανότητα της Εισαγγελίας να εξετάσει, ενώπιον ακροατηρίου, κατ’ αντιπαράσταση έναν πλούσιο λευκό άνδρα και μια φτωχή μετανάστρια. Αλλά και στη Γαλλία πολλοί εκφράζουν οργή για το αμερικανικό δικονομικό σύστημα που αφού καταστρέψει επαγγελματικά έναν άνθρωπο μπορεί να «βάλει την υπόθεση στο αρχείο».

Η αναφορά της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης προς την έδρα του δικαστηρίου είναι σαφής. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος ήλθε σε βιαστική ερωτική συνεύρεση με την ενάγουσα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αδύνατον να επαληθευτεί η εκδοχή της, σύμφωνα με την οποία η ερωτική επαφή έγινε χωρίς τη συναίνεσή της». Η αξιοπιστία της Ντιαλό ήταν ουσιαστικά μηδενική. «Σε κάθε συνάντηση απέφευγε να πει την αλήθεια για οποιοδήποτε ζήτημα, μείζονος ή ελάσσονος σημασίας», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Ουάσιγκτον, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στους συναδέλφους του, αλλά τελικά κάποια στιγμή θα επιστρέψει στη Γαλλία.

Είναι άγνωστο ποιας υποδοχής θα τύχει εκεί. Πολλοί συμπατριώτες του θα τον καλωσορίσουν αφού εξαρχής τον θεωρούσαν θύμα πλεκτάνης που στόχευε στον αποκλεισμό του από τις εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αλλοι εξοργίστηκαν από το θέαμα του σιδεροδέσμιου Στρος-Καν να σέρνεται συνοδεία αστυνομικών στη Νέα Υόρκη.

Είναι, ωστόσο, πολύ αμφίβολο ότι ο Στρος-Καν θα επιστρέψει στη δημόσια ζωή στο άμεσο μέλλον. Οι λεπτομερείς αναφορές στο συμβάν του Sofitel, έχουν εντυπωθεί στη συλλογική συνείδηση, ενώ εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, όπως η αγωγή αποζημίωσης της Ντιαλό και η υπόθεση για απόπειρα βιασμού της συγγραφέως Τριστάν Μπανόν, το 2003.

Η Σιλβί Κάουφμαν έγραφε στον Monde ότι «ο Στρος-Καν παραμένει ένας άνδρας που συνευρέθηκε με μία καμαριέρα στη σουίτα του, το καταμεσήμερο, λίγο πριν πάει για φαγητό με την κόρη του και πάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει στη γυναίκα του». Κι αυτό δεν θα το ξεχάσουν εύκολα οι Γάλλοι.